Lecytyny - strona 4

Pióra i gruczoły

  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Histologia
Pobrań: 0
Wyświetleń: 1351

? - woda - białka - kwas masłowy - niższe kwasy tłuszczowe - lecytyna - różne enzymy Wydzielina...

Podstawy cytochemii i histochemii

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Techniki mikroskopowe
Pobrań: 98
Wyświetleń: 1687

lipidy bogate w cholinę), reakcja z dwufenylokarbazonem i rtęcią (wykrywa lecytyny i sfingomieliny...

OTZ12

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1085

lub roztworu cukru. Obecność tłuszczu przeszkadza dodatek lecytyny (do ~0,6%), następuje dosuszanie aglomeratu...

Biochemia - przykładowe pytania

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Biochemia
Pobrań: 378
Wyświetleń: 1533

zalicza się ( RNA, lecytyny, insulina, glutation, amyloza, inulina) 2 związki 16. tripeptyd 5-glutamylo...

Destylacja-emulgacja, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • dr hab. inż. Paweł Glibowski
  • Technologia żywności
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1302

się z części hydrofilnej i litofilnej -mają powinowactwo do wody i oleju Przykłady: -lecytyna -kazeiniany...

Mleko i jego przetwory

  • Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
Pobrań: 238
Wyświetleń: 1890

(lecytyny, kefaliny) - glikolipidy (cerebrozydy) - sterole (cholesterol) Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu...

Biochemia materialy

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • dr inż. Ewa Pociecha
Pobrań: 252
Wyświetleń: 2968

fosfatydowego Rys. 11. Wzór strukturalny A. kwasu fosfatydowego i B. lecytyny A. B. Wykonanie: 7,5 cm3 roztworu...

Lipidy i pochodne

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Biochemia
Pobrań: 273
Wyświetleń: 2219

lecytyny na cholesterol, wytwarzając acylocholesterol. W ten sposób powstają estry cholesterolu występujące...

Saponiny

  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
Pobrań: 238
Wyświetleń: 3605

. Mają zdolność emulgowania innych substancji wielkocząsteczkowych tzn. tłuszczy, białek, lecytyn, co ułatwia...

Lipidy - Fosfolipidy

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Werner Sobik
  • Chemia żywności
Pobrań: 280
Wyświetleń: 2478

składnik lipidowy błon cytoplazmatycznych (np. fosfatydylocholina, zwana także lecytyną...