Środowisko i higiena w rozwoju dziejowym,Kuchnia w średniowieczu
- Uniwersytet Gdański
- Biosfera
), dużo alkoholu, drób jedzono palcami. Na dworze w kuchni: 1. Kuchmistrz – pośrednik pomiędzy kucharzem a jadalnią...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
), dużo alkoholu, drób jedzono palcami. Na dworze w kuchni: 1. Kuchmistrz – pośrednik pomiędzy kucharzem a jadalnią...
– kuchmistrz St. A. Poniatowski Jadłospis: - mięsa - ryby - zupy: barszcz, flaki, barszcz zabielany. Jadło...
śliwek, gdy władca był już zmęczony. Oprawę kulinarną spotkań zapewniał pierwszy kuchmistrz w Europie...
. 48. "Epitafium Erazmowi Kroczewskiemu Kuchmistrzowi" O ulotności życia, dla kuchmistrza królewskiego...
podstoli - obsługa stołu monarszego, kuchmistrz urzędy dworskie obok centralnych obok dworu króla istniał...
piwnica monarsza stolnik stół monarszy łowczy łowy kuchmistrz w okresie rozbicia dzielnicowego urzędy...
) - marszałek Śmigalski - dworzanin Perełka - kuchmistrz Murarze, hajduki, pachołki, etc. AKT I Pokój w zamku...
Rejenta Podstolina Papkin Dyndalski, marszałek Śmigalski, dworzanin Cześnika Perełka, kuchmistrz Mularze...
sporadycznie jak miecznika, kuchmistrza itp. Urzędy lokalne: namiestnicy prowincjonalni - wykształciły...
SŁAWOMIR MASZEWSKI USTRÓJ RZECZYPOSPOLITEJ SZLACHECKIEJ OBYWATELE W połowie XVI wieku szlachta stanowiła ok. 500 tys. osób, czyli 8% społeczeństwa. Potem średnia wzrosła do ok. 10%. Ludność Rzeczypospolitej wzrosła wówczas do ok. 8 mln. Liczebność szlachty na tle innych krajów Europy wskazuje pon...