Środowisko i higiena w rozwoju dziejowym, Kuchnia staropolska

Nasza ocena:

3
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1491
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Środowisko i higiena w rozwoju dziejowym, Kuchnia staropolska - strona 1

Fragment notatki:

Service a la francawe – serwowanie na stół wszystkich potraw na raz. Michał Korybut Wiśniowiecki – zmarł z obżarstwa. Obiady czwartkowe Stanisław August  Poniatowski – Pałac Łazienkowy, Paul Tremo – kuchmistrz St. A. Poniatowski Jadłospis: - mięsa  - ryby - zupy: barszcz, flaki, barszcz zabielany.  Jadło chłopskie – skromne, szybko spożywane. Kuchnia   staropolska:   dziczyzna   z   suszonymi   jagodami   jałowca   i   grzybami.   Pieczone   w  całości łosie itp. Kasze, szare kluchy. Wiek XIX kolejność posiłków: pod śniadanie, śniadanie właściwe, obiad ( przystawki, 1 ,2  danie, deser), podwieczorek, kolacja podkurek. Xix w. – sevise ala ruse – włoski sposób podawania ( po kolei jadło). Tabu pokarmowe: stosunek człowieka do posiłków w różnych kulturach. Istniejący w pewnych grupach społecznych lub kulturowych świadomy zakaz spożywania  pokarmów pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. - nie ma powszechnego tabu pokarmowego; - tabu nie są używki; - najczęściej tabu jest mięso i produkty zwierzęce, niewiele zakazów dotyczy roślin; - najmniejszą liczbą tabu wyróżniają się Chińczycy , a w Europie Francuzi.  Dlaczego istnieje tabu – teorie. Teoria kulturowo – materialistyczna. Teoria strukturalistyczna. Teoria społeczno- kulturowa ( islam, judaizm ). Teoria emocjonalno- psychologiczna . Rodzaje tabu pokarmowego o podłożu religijnym: Wołowina- w Indiach za święte uważa się krowy dojne; krowa jest ucieleśnieniem bogini  Prythiwi   (Matki Ziemi). Wieprzowina  –   tabu   w   judaizmie   i   islamie;   kora   określa   zasady  koszerności   w   Księdze  Kapłańskiej   ( mięso świń nie jest koszerne); Koran wymienia mięso świni jako zabroniony pokarm. Konina – zakazana w judaizmie i islamie, także tabu w USA, UK, Australii. Krew – tabu w judaizmie, islamie, krwawe mięso i produkty, których składnikiem jest krew;  w judaizmie panuje przekonanie, że nieczysta jest także krew ludzka – kobieta jest nieczysta 7  dni po menstruacji. Tabu bez podłoża religijnego. - mięso psa – spożywane w Chinach, Korei, kongo Wietnamie, Filipinach; - owady – entomafagia – spożywanie owadów ( psychologiczne odchylenie od normy); Tabu roślinne: bób zakazany u zwolenników Pitagorasa i wyznawców orfizmu; Tabu obłożone są czerwone gatunki warzyw, czerwone owoce i grzyby  ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz