Średniowiecz e przy stole siadano, jedzono rękoma, myto ręce. Kuchnia polska: zboża, ryby, dzikie zwierzęta, bób, soczewica, płody leśne, warzywa ( marchewka, ogórki. kapusta). REGALE – insygnia królewskie, przywilej królewski polowania na dzikie zwierzęta, bicie monet, wydobywania minerałów. Pito: wodę , piwo, wino, napary ziołowe, mleko, serwatkę, maślankę, miód. Średniowiecze zostawia: naczynia gliniane, drewniane, zastawa cynowa, srebrna, złota, kubki, łyżki, czary, nóż. Epoka nowożytna. Zmieniono sposób przyprawiania potraw – dodano zioła. Katarzyna Medycejska – wprowadziła do Francji makaron ( z Chin – Marco Polo) I książka kucharska – 1653 r. Pierre La Varenne. Uczta nowożytna – dużo jedzenia ( świadczyło o zamożności), dużo alkoholu, drób jedzono palcami. Na dworze w kuchni: 1. Kuchmistrz – pośrednik pomiędzy kucharzem a jadalnią, ma nadzór nad sprzętem kuchennym, odpowiadał za sztućce. Strukczaszy 2. Stolnik – odpowiada za podawanie do stołu, funkcje pełnione przez baronów; 3. Cześnik – dolewał do kielicha królowi/ pił przez królem; 4. Podczaszy dolewał do kielicha do gości; 5. Krojczy – odpowiedzialny za krojenie potraw – próbowanie potraw; 6. Piwniczny. Królowa Bona Sforza wprowadziła warzywa: pomidory, rzodkiew, sałata. Tabu pokarmowe – istniejący w określonych grupach społecznych lub kulturowych świadomy zakaz spożywania pokarmu pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)