Witaminy
- Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
- Biochemia
są wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
są wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka...
na czynności życiowe organizmów - kiełki ziemniaków trzymanych w piwnicy oświetlamy bardzo silnym światłem...
(zwiększona ich ilość przy nadmiernym oświetleniu) Ziemniaki: -najw. tych zw. w kiełkach stąd b. ważne...
na czynności życiowe organizmów - kiełki ziemniaków trzymanych w piwnicy oświetlamy bardzo silnym światłem...
/ Witamina E - tokoferol Źródła witaminy E: Produkty roślinne: kiełki pszenicy, ziarna zbóż, sałata, szpinak...
można znaleźć szczególnie dużą zawartość Mg, Ca, Zn, Se, Na, K Se - ryby, brokuły, kiełki, pomidory Na - sól...
w tłuszczach, szczególnie witaminy E, są oleje roślinne, kiełki pszenicy i soi, orzechy oraz ryby morskie...
. Dlatego podaje się je prosiętom w wieku 2-3 dni np.”feroteks”. Powinno się także przycinać kiełki, ogonki...
0,8 Ryż 0,2 Chleb pszenny 0,4 Chleb żytni 0,7 Kiełki pszenicy 10-26 Warzywa 0,1-2,5 Owoce 0,2-1,3...
: - oleje roślinne- olej z kiełków pszenicy - orzechy laskowe - produkty zbożowe - warzywa - margaryny...