Karoten - strona 7

MSL - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1057

800 - 1000 g Beta-karoten Wysokie ryzyko u palących 20 mg/dzień, zwiększona zapadalność na raka płuc...

Koenzymy flawinowe

  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Biochemia
Pobrań: 140
Wyświetleń: 2401

i wzrostu. Niedobór powoduje kurzą ślepotę. Wyst w wątrobie i jajkach. Prowitamina: -karoten. Witamina...

Składniki jęczmienia

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Pobrań: 42
Wyświetleń: 770

% bezazotowych wyciągowych, bardzo mało karotenu i wit.D, więcej natomiast kwasu nikotynowego. Białko jęczmienia...

Alkadieny - omówienie

  • Politechnika Wrocławska
  • prof. dr hab. inż. Aleksander Kołodziejczyk
  • Chemia organiczna
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1050

), karoteny czy likopen (czerwony barwnik pomidorów). OH witamina A1 β-karoten likopen Rys. 6.3...

Kolokwium

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr Robert Socha
  • Chemia żywności
Pobrań: 1925
Wyświetleń: 5467

czerwonym. Dzieli się je na: karoteny (bez tlenu) i ksantofile. Karotenoidy są syntetyzowane wyłącznie...

Utlenianie Lipidów

  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • dr Zbigniew Włosowicz
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 469
Wyświetleń: 2954

promieniowania UV, Poprzez deaktywację („gaszenie") singletowego tlenu (np. p- karoten). Przeciwutleniacze wtórne...

Lipidy - Fosfolipidy

  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • dr Werner Sobik
  • Chemia żywności
Pobrań: 280
Wyświetleń: 2478

, występuje we wszystkich tłuszczach; roślinych i zwierzęcych karoteny) +alkohole (ksantofile będące...