Wykład - Przygotowanie surowca
- Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
- Mikrobiologia przemysłowa
parowania nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ może prowadzić do karmelizacji skrobi. Ziemniaki...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
parowania nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ może prowadzić do karmelizacji skrobi. Ziemniaki...
rozkład aminokwasów egzogennych: metioniny, cysteiny i cystyny karmelizacja cukrów (niekiedy pozytywna...
, nieprzyjemnego smaku na skutek karmelizacji cukru. Istnieje też grupa fachowców zalecająca temperaturę...
, nieprzyjemnego smaku na skutek karmelizacji cukru. Istnieje też grupa fachowców zalecająca temperaturę...
TECHNOLOGIA PRZETWÓRSTWA OWOCÓW I WARZYW PRZEMYSŁ OWOCOWO-WARZYWNY ZAJMUJE SIĘ PRZETWARZANIEM OWOCÓW, WARZYW, GRZYBÓW (SĄ TO PODSTAWOWE SUROWCE DLA TEGO PRZEMYSŁU). SUROWCE POMOCNICZE SĄ DOSTARCZANE PRZEZ INNE GAŁĘZIE PRZEMYSŁU NP.:PRZYPRAWY, SÓL, CUKIER, KWASY, SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE, OPAKOWANI...
Technologia przetwórstwa owoców i warzyw Przemysł owocowo-warzywny zajmuje się przetwarzaniem owoców, warzyw, grzybów (są to podstawowe surowce dla tego przemysłu). Surowce pomocnicze są dostarczane przez inne gałęzie przemysłu np.:przyprawy, sól, cukier, kwasy, substancje zagęszczające, opakowania...
SEMESTR II Wspólny przodek odm. botanicznych gat. B. oleracea - B. oleracea var. silvestris L. - kapusta dzika (2 lub wielolet.) - nie ma tendencji do wytwarzania główek - stąd pierwotnie użytkowano liście i zasobne w tłuszcz nasiona. Dzisiejsze bogactwo form roślin kapustnych: Naturalna dziedzic...
pdf. Notatka opatrzona jest spisem treści, wstępem, wykazem oznaczeń oraz literaturą. Praca zaliczeniowa opisuje takie zagadnienia, jak: znaczenie mikroorganizmów w biotechnologii: bakterie, grzyby, wirusy, podłoża hodowlane, hodowle mikroorganizmów, pożywki wykorzystywane do otrzymania innych z...