Wykład - Przygotowanie surowca

Nasza ocena:

3
Pobrań: 182
Wyświetleń: 847
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - Przygotowanie surowca - strona 1 Wykład - Przygotowanie surowca - strona 2 Wykład - Przygotowanie surowca - strona 3

Fragment notatki:

Przygotowanie surowca do produkcji etanolu:
- gorzelnie rolnicze, wykorzystanie ziemniaków
1. przygotowanie zacieru ziemniaczanego:
- mycie ziemniaków - oczyszczanie surowca, może się odbywać na dwa sposoby:
a) oczyszczanie ziemniaków na sucho w urządzeniach zwanych rafami (sito) o dość dużych oczkach . Sita są wprawiane w ruch drgający i oczyszczanie odbywa się na skutek wzajemnego ocierania ziemniaków (oczyszczanie wstępne). b) mycie w spławniach (spławiaki), są to urządzenia zapewniające transport ziemniaków do płuczek na drodze wodnej. Częściowe oczyszczanie ziemniaków w drewnianych lub betonowych korytach, wewnątrz wybitych blachą kwasoodporną. Jest to mycie wstępne. c) w płuczce odbywa się mycie właściwe ziemniaków, płuczka ma kształt wydłużonego pojemnika, posiada podwójne dno: właściwe i ażurowe posiadające szereg otworów. Wzdłuż znajduje się wał obrotowy a na nim usytuowane są łopatki pod różnym kątem, oraz o różnej długości. W skład tego urządzenia wchodzi również urządzenie odpływowe z zaworem zamykającym, wypełnione prawie po brzegi wodą. Ostatnia łopatka jest szersza i ma kształt łyżki, służy do wygarniania ziemniaków. Następuje przemieszczanie ziemniaków na skutek ruchu obrotowego łopatek, jednocześnie z ich myciem. Zanieczyszczenia usuwane są przez dno ażurowe z wodą odpływową. Podnośnik kubełkowy przenosi ziemniaki do kosza kubełkowego. Potem ziemniaki podlegają ważeniu oraz określa się zawartość skrobi.
Waga Parowa-Reimanna - ważenie tą wagą polega na zważeniu 5kg ziemniaków na powietrzu, a następnie pod wodą, oznacza się ciężar właściwy ziemniaków, można odczytać procentową zawartość ze skali umieszczonej na wadze lub ze specjalnych tabel. Ilość skrobi jest proporcjonalna do ciężaru właściwego. Metoda termiczna. Ściany komórkowe chronią skrobię, należy zniszczyć strukturę komórkową dla pozyskania surowca, możemy tego dokonać metodą termiczną. W metodzie termicznej ziemniaki kierowane są do parowania (rozparowywanie) w parownikach (nad) ciśnieniowych, kiedyś robiono to pod normalnym ciśnieniem teraz w nadciśnieniu, zwiększa to wydajność, wcześniejsza metoda nie była zbyt dokładna, wydajność uzyskiwanego spirytusu nie była maksymalna. Skrobia ulegała tylko skleikowaniu.
Parniki nadciśnieniowe - proces prowadzony w nich jest bardzo dokładny, mają kształt odwróconych stożków, cylindryczno-stożkowy lub stożkowo-cylindryczny. Kształt najbardziej odpowiedni to ten najbardziej ekonomiczny, w którym stosunek wysokości części cylindrycznej do części stożkowej wynosi 2:1. Proces może być prowadzony wg zasad

(…)

…-amylaza - u roślin, zwierząt, mikroorganizmów, upłynnia bardzo szybko skrobię, jest endoenzymem, działa w sposób przypadkowy, rozbija wiązanie alfa-1,4-glikozydowe, szybko zanika barwliwość jodem, powoli pojawiają się cukry (duże fragmenty, coraz mniejsze, głównie maltoza). Beta-amylaza przemienia skrobię i dekstryny na maltozę ulegającą fermentacji. Beta-amylaza występuje tylko u roślin (jęczmień…
… (4,8-5,5). Amylopektyna - maltoza, glukoza, dekstryny. Temperatura działania to 70-75 stopni C, nie ulega inaktywacji w 85 stopni C i pH 5-5,4 Pullulanazy - (dekstrynazy graniczne) amylo-1,6-glukozydazy, hydrolizy u roślin, zwierząt, mikroorganizmów rozbijają wiązanie alfa-1,6- i alfa-1,4-glikozydowe, rozkładają je w rozgałęzionych dekstrynach, enzymy anaboliczne, bardzo specyficzne. Niefermentująca…
…. Wyłącza się mieszadło, zacier pozostawia się na 30 min w celu docukrzenia (przemianie skrobi na cukry proste). Cały proces zacierania trwa od 1,5 do 2 godzin. W określonych odstępach czasu pobiera się próbki i traktuje płynem Lugola, proces prowadzi się tak długo, aż wynik testu będzie negatywny. Skrobia roślinna: amyloza (15-27% skrobi) i amylopektyna (70-75%) występuje w różnych stosunkach głównie 25…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz