Wykład - gnicie ryb, sem IV
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
żywnościowych. Bardzo łatwo ulegają one rozpadowi, a głównie tłuszcz na glicerynę, kwasy tłuszczowe i wodę...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
żywnościowych. Bardzo łatwo ulegają one rozpadowi, a głównie tłuszcz na glicerynę, kwasy tłuszczowe i wodę...
rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych lub nagromadzania się związków szkodliwych w procesie jełczenia...
TŁUSZCZE JADALNE Klasyfikacja tłuszczy jadalnych ze względu na pochodzenie zwierzęce roślinne...
jełczenie tłuszczów Drożdże Debaromyces hansenii Candida famata Wykorzystanie tlenu Proteazy i lipazy...
) - zamiana cis na trans, zapobiega jełczeniu Tłuszcze dodane i tłuszcze ukryte Masło, margaryna w żeberkach...
hamują rozwój Clostridium Botulinum, uniemożliwienie powstawania prod. jełczenia tłuszczów. -uzyskanie...
poprzez zabezpieczenie ich przed rozkładem spowodowanym przez utlenianie, takim jak jełczenie tłuszczu...
masło- wit. A i D - zapotrzebowanie: 1g/ kg/ 24h - jełczenie tłuszczu- rozkład, ciekłe szybciej...
-E399: Przedłużają trwałość poprzez zabezpieczenie przed rozkładem spowodowanym utlenianiem (jełczenie...
Tłuszcze jadalne i tłuszcze roślinne Część teoretyczna Roślinne tłuszcze jadalne- są to produkty...