Biochemia - pojęcia
- Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie
- Biochemia
grup od substratu, bez udziału wody. IZOMERAZY - tu należą enzymy katalizujące takie reakcje izomeracji...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
grup od substratu, bez udziału wody. IZOMERAZY - tu należą enzymy katalizujące takie reakcje izomeracji...
i dlatego jest zawsze dodatnią helisą typu B c) Prokariotyczne izomerazy typu II katalizują d) Liczba zwojów (Wr) jest cehcą...
Omawia między innymi takie zagadnienia jak: historia biotechnologii, biotechnologia klasyczna i nowoczesna, podział biotechnologii, cel, produkty GM, jakość żywności i przetwórstwo, żywność otrzymywana z organizmów modyfikowanych genetycznie, drobnoustroje, fermentacja żywności, temperatura ada...
D Kortykosteron Pregnenolon 11 - - H 3 - OR izomeraza 21 - H dezoksykoretykosteron Progesteron 17...
z cyklicznych nadtlenków, pod wpływem izomeraz powstają prostaglandyny. przede wszystkim są one mediatorami...
Antybiotyki - wiadomości wstępne Podział antybiotyków: naturalne - metabolity pleśni, grzybów, bakterii - np. penicylina benzylowa; półsyntetyczne - antybiotyk naturalny poddany modyfikacji chemicznej - np. penicyliny i cefalosporyny półsyntetyczne; syntetyczne - w pełni syntetyzowany chemic...
pewne grupy bez udziału wody (np. dekarboksylazy) Izomerazy- przemieszczają grupy w obrębie cząsteczki...
niehydrolitycznego odszczepiania różnych grup chemicznych, 5) izomerazy - katalizują reakcje przegrupowań...
Zawarte zagadnienia i pytania, m.in.: na czym polega stabilizacja struktur makrocząsteczek poprzez oddziaływania fizykochemiczne, siły entropijne – wyjaśnij ich naturę na przykładzie układu dwufazowego: olej – woda, funkcje i klasyfikacja cukrów, wyjaśnij co oznaczają określenia: forma piranozowa, ...
Pierwszy plik zawiera 30 stron wytłumaczonych zagadnień i pojęć dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, m.in.: zdrowotność, bezpieczeństwo żywności, atrakcyjność sensoryczna, dyspozycyjność, jakość żywności – uwarunkowania, oznaczanie zawartości wody, dodatki do żywności (food additives),...