Biochemia i biofizyka- opracowanie definicji
- Politechnika Wrocławska
- Biochemia i biofizyka
. WYSALANIE: Rozpuszczalność większości białek zmniejsza się w stężonych roztworach soli. Efekt ten nazywamy...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
. WYSALANIE: Rozpuszczalność większości białek zmniejsza się w stężonych roztworach soli. Efekt ten nazywamy...
fioletu z zasada sodową, stosując różne siły jonowe(wprowadzając różne zawartości soli obojętnej...
chemicznym do produkcji kwasu solnego, chloru, sody itp. W Polsce duże złoża soli kamiennej zalegają...
), w pieczywie jeśli zawiera tzw. proszek do pieczenia plus polepszacze smakowe i trwałości., w soli kuchennej...
– to związki wodoru z innymi pierwiastkami.Istnieją cztery rodzaje wodorków: wodorki typu soli, czyli związki...
+ H2O + ↑CO2 niewęglanową (trwałą), wywołaną obecnością innych soli wapniowych i magnezowych, np...
innych soli wapniowych i magnezowych, np. chlorków, siarczków, azotanów itp. Całkowita twardość wody jest sumą...
. Powstałe sole tanin są nierozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu w znacznej mierze można je łatwo usunąć...
= ciśnienie * współczynnik rozpuszczalności p* k - w wodzie k zależne jest od temperatury i zawartości soli...
soli w roztworze jest tak duże w porównaniu ze stężeniem tych anionów pochodzących z kwasu...