Biochemia - wykłady (wstępne zagadnienia, kod genetyczny, katalizowani...
- Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
przyłączana jest do 1 cząsteczki w cukrze Nukleozyd Nukleotyd Kwas nukleinowy Wiązanie N – glikozydowe...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
przyłączana jest do 1 cząsteczki w cukrze Nukleozyd Nukleotyd Kwas nukleinowy Wiązanie N – glikozydowe...
połączenia glikozydowe, w których aglikonem są wieloczłonowe, bezazotowe pierścienie laktonowe...
z lipidami 1,5% ENZYMY MLEKA bakteryjne rodzime Większość enzymów rodzimych należy do klasy hydrolaz...
wykorzystywane są drożdże z rodzaju Candida Enzymy: pozakomórkowe hydrolazy depolimeryzujące połączenia...
cząsteczki * w ten sposób powstałe wiązanie O-glikozydowe (przez tlen) jest dość trwałe w środowisku wodnym...
określa się jako wiązanie N-glikozydowe; jest ono najczęstszym typem wiązania występującym...
Pierwszy plik zawiera 30 stron wytłumaczonych zagadnień i pojęć dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, m.in.: zdrowotność, bezpieczeństwo żywności, atrakcyjność sensoryczna, dyspozycyjność, jakość żywności – uwarunkowania, oznaczanie zawartości wody, dodatki do żywności (food additives),...
pdf. Notatka opatrzona jest spisem treści, wstępem, wykazem oznaczeń oraz literaturą. Praca zaliczeniowa opisuje takie zagadnienia, jak: znaczenie mikroorganizmów w biotechnologii: bakterie, grzyby, wirusy, podłoża hodowlane, hodowle mikroorganizmów, pożywki wykorzystywane do otrzymania innych z...
Wykład będzie się składał z kilku elementów. Pierwszy element na który zwrócę uwagę to jest powiązanie pomiędzy metabolizmem lipidów a węglowodanów, w dwóch bardzo ważnych okresach, biorąc pod uwagę żywienie człowieka, mianowicie okres międzyposiłkowy, czyli preresorbcyjny, a to innymi słowy jest ok...
tylko w mleku nie ogrzewanym. Enzymy - hydrolazy i oksydoreduktazy. Niektóre mają dodatni, inne ujemny wpływ...