Skład chemiczny mięsa
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Higiena i technologia przetwórstwa
%). Nukleotydy. Peptydy: karnozyna, anseryna, glutation. Aminokwasy, aminy. Tłuszcz: Około 3%. Węglowodany...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
%). Nukleotydy. Peptydy: karnozyna, anseryna, glutation. Aminokwasy, aminy. Tłuszcz: Około 3%. Węglowodany...
glutationu. Arsen - toksyczność • Nieorganiczny arsen bywa znacznie bardziej toksyczny niż arsen organiczny...
je przyjąć, jest ich akceptorem. Sprzężenie nukleofilowe: Czynnikiem wiążącym jest nukleofil, np. glutation...
tyczne, komórki wątroby, szpiku. c) GPx Glutation w postaci utlenionej (peroksydaza glutationowa...
we wszystkich tkankach do epoksydów, detoksykacja poprzez: sprzęganie z kw. glukuronowym(dawca gr SH), z glutationem- kw...
motylkowatych. Tripeptyd Najwazniejszym tripeptydem jest glitation o grupie czynnej tiolowej. Glutation odgrywa...
utleniających, pobudza tym samym lub hamuje aktywność enzymów. Przy udziale cytochromu oraz glutationu następuje...
mikrosomalnej, np. kwas benzoesowy- kwas hipurowy Sprzęganie z glutationem(cysteiną) -reakcja ta zachodzi...
w wodzie: kwasem glukuronowym kwasem siarkowym glutationem glicyną Niepewność w ocenie ryzyka...
arachidonowego - łączą się wiązaniami eterowymi z glutationem komórek eozynofilowych i glutationem komórek...