To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Źródła zanieczyszczeń żywności WWA: -biosynteza przez drobnoustroje, rośliny
-środowiskowe: niepełne spalanie materiału organicznego
-procesy technologiczne w przem. spoż.(wędzenie, grillownie, suszenie bez... gazami spalinowymi, upalanie czyli ekstrakcja rozp. będącymi pochodnymi ropy)
-smoły pokrywające rury wodociągowe
-dym tytoniowy
-narażenie zawodowe(kominiarze)
Limity w prod. Propozycja FAO zaw. benzo(a)pirenu
(…)
…(ćwiczenia):
-insektycydy
-herbicydy
-fungicydy
Niebezpieczeństwo dla człowieka i biosfery wynikające z używania pestycydów wynika z działania:
-sub. aktywnych
-prod. reakcji z innymi zw. występującymi w środowisku lub w org. np. z nawozami azotowymi, zaw. gr NH2 tak więc biorą udział w reakcjach nitrowania prowadząc do powstania nitrozoamin.
-metabolitów powstających w skutek transformacji w środowisku
-metabolitów powstających w organiźmie
-synergizmu z rozp., lekami, skł. organicznymi, skł. żywności
-zanieczyszczeń pestycydów
Dużo zw. wprowadzanych jest do użytku po niepełnej ocenie toksykologicznej
Zagrożenie dla ludzi i zwierząt:
-zatrucia ostre, awaryjne, zawodowe, środowiskowe, omyłkowe, świadome(b. rzadkie)
-przewlekłe, kumulacja małych dawek, które dają skutki odległe(zawodowe, środowiskowe) Drogi…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)