Enzymatyczne metody oznaczanai sacharydów - wykład
- Uniwersytet Gdański
- Analiza żywności
się przede wszystkim do oznaczania glukozy, galaktozy, sacharozy, laktozy i skrobi w produktach spożywczych, np. w miodzie. Metody...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
się przede wszystkim do oznaczania glukozy, galaktozy, sacharozy, laktozy i skrobi w produktach spożywczych, np. w miodzie. Metody...
-kilka cząsteczek galaktozy) rafinoza: sacharoza + 1 cząst. galaktozy stafyloza: sacharoza + 2 cząst. galaktozy...
, galaktoza pentozy 5 at C w cząsteczce - arabinoza, ksyloza cukry złożone dwucukry składa się z 2 czasteczek...
– solanina 40%, czakonina 60%). W solaninie – glukoza, galaktoza, solanina ; ramnoza, galaktoza, beta 1...
niezdolne do metabolizmu galaktozy są zdolne do wzrostu w obecności glukozy. Należy pamiętać, że: Mutanty...
wytłaczanki do jaj Karageny zbudowane z jednostek galaktozy zestryfikowane kwasem siarkowym - 21% frakcje...
,ziarnie kawy,lub śc.komorkowej. D-ksylozy L-arabinozy D-mannozy L-galaktozy Kw.D-galakturonowy...
, galaktoza i fruktoza. Cukry złożone- powstają w wyniku połączenia wiązaniami glikozydowymi dwóch...
, fruktoza, mannoza, galaktoza i glicerol. Proces glikolizy może zachodzić zarówno w warunkach tlenowych...
powstaje mannan. 5-galaktoza- to monosacharyd (cukier prosty), aldoheksoza, o wzorze sumarycznym C6H12O6...