definicja i klasyfikacja cukrów. cukry proste i złożone
Cukry są to polihydroksyaldehydy i polihydroksyketony oraz związki, które z nich mogą powstawać w wyniku hydrolizy. Warunkiem zaklasyfikowania związku do grupy cukrowców jest obecność w cząsteczce węgla asymetrycznego.
Klasyfikacja cukrów: 1-monosacharydy (aldozy, ketozy)
2- oligosacharydy ( redukujące i nieredukujące disacharydy)
3 -polisacharydy (homoglikany-skrobia, glikogen, celuloza, heteroglikany-heparyna, kwas hialuronowy, kwas chondroitynosiarkowy, związki sprzężone).
Kryteria klasyfikacji cukrów:
1- ilość atomów węgla i tlenu np. Tetrozy, pentozy
2-grupa funkcyjna np. Aldehydowa, ketonowa
3-położenie grup -OH przy ostatnim węglu asymetrycznym np. Forma D i L
4-cyklizacja np. Forma piranowa i furanowa
5-położenie grupy hydroksylowej np. Izomer α i β
6-ilość podjednostek w cukrach np. Mono-, Poli-, oligo
Cukry proste- węglowodany, w których strukturze występuje od 3 do 7 atomów węgla. Monosacharydy mogą występować w postaci pierścieniowej jeśli posiadają co najmniej 4 atomy węgla w cząsteczce. triozy o 3 atomach węgla, np. aldehyd glicerynowy ; tetrozy o 4 atomach węgla, np. treoza ;pentozy o 5 atomach węgla, np. ryboza, rybuloza ; heksozy o 6 atomach węgla, np. glukoza, galaktoza i fruktoza. Cukry złożone- powstają w wyniku połączenia wiązaniami glikozydowymi dwóch lub więcej cząsteczek cukrów prostych
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)