Białka i sacharydy w chemii żywności
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Chemia żywności
ryboza deoksyryboza cukry złożone dwucukry (disacharydy) 2 monozy maltoza (2x glukoza) sacharoza (glukoza...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
ryboza deoksyryboza cukry złożone dwucukry (disacharydy) 2 monozy maltoza (2x glukoza) sacharoza (glukoza...
Obieg węgla w przyrodzie Udział mikroorganizmów w obiegu węgla to najważniejsza rola jaką...
jak i w innych komórkach organizmu np. (w kom.G w których produkowana jest gastryna). Są to związki o znacznie większej...
. Nukleotyd: reszta fosforanowa, reszta cukrowa- 2'-deoksyryboza i zasada azotowa. Nukleozyd: pozbawiony...
. Rola wody w organizmie • Jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla większości ważnych związków...
BIOCHEMICZNE MECHANIZMY ADAPTACJI ORGANIZMÓW ŻYWYCH Prof.dr hab. Maria Filek WYKŁAD NR 1...
żywności (przemysł spożywczy) i ochronie zdrowia (przemysł farmaceutyczny). Wzrasta też jej rola w ochronie...
energii komórkom organizmu niezbędnej np. w procesach regeneracji. Koenzym A pełni też inną ważna rolę...
2. Interakcje i role społeczne Pojęcie roli społecznej. Rozłam w roli (role distance). Zespoły ról...
. Receptory opioidowe pełnią ważną fizjologiczną rolę. Stymulacja receptorów opioidowych wywołuje działanie...