Wykład - maślarstwo, serowarstwo, kapusta
- Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
- Mikrobiologia przemysłowa
, alkohol etylowy, mannoza, dekstran. Te procesy trwają ok. 3 dni. Najważniejszy etap - przeważają pałeczki...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
, alkohol etylowy, mannoza, dekstran. Te procesy trwają ok. 3 dni. Najważniejszy etap - przeważają pałeczki...
octowy, alkohol, mannitol, dekstran. Rola drożdży w kiszeniu - alkohol wchodzący w estry z kwasami...
, dekstran, glikol polietylenowy (PEG), glicerol. ŹRÓDŁA ENZYMÓW 1. Enzymy pochodzenia roślinnego...
, skrobia, dekstran, fibroina jedwabiu, agaroza i alginiany, karaginiany, chityna i chitozan, kolagen...
oraz jako subst. zapobiegająca krystalizacji w żywności mrożonej DEKSTRAN polisacharyd syntetyzowany z sacharozy...
Dlaczego produkcja piwa jest procesem biotechnologicznym? (jakiego typu procesy biotechnologiczne) Z wyjątkiem ostatnich etapów - filtracji, oddzieleniu drożdży przez wirowanie itp. - produkcja piwa jest ściśle oparta na procesach biologicznych: a) przygotowanie słodu - naturalny proces kiełkowani...
z nierozpuszczalnego, lecz silnie uwodnionego polimeru typu dekstran, czy agaroza (oba te wypełniacze są węglowodanami...
: 1. drobnokropelkowe - po podaniu dekstranu/mannitolu 2. wielkokropelkowe - niedobór K+ 3.2...
lipoproteiny o małej gęstości anionowe polisacharydy, np. siarczan dekstranu i siarczan chondroityny...
do poszczególnych komórek blastuli. Wstrzykiwano wysokocząsteczkowe obojętne związki (np. dekstran), znakowane...