Reakacje millarda, sem IV
- Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Technologia żywności
aminokwasy zasadowe są bardziej reaktywne niż kwaśne. Duża reaktywność lizyny jest przyczyną poważnych strat...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
aminokwasy zasadowe są bardziej reaktywne niż kwaśne. Duża reaktywność lizyny jest przyczyną poważnych strat...
w przeciwieństwie do innych enzymów cyklu kwasu cytrynowego. Przeprowadza dekarboksylację oksydacyjną podobnie...
wprowadzonego do przemysłu w 1945. Mutanty o zwiększonej produktywności i wybiórczości - produkcja L-lizyny. 2...
. Zachodzą również inne procesy np.: metylacja lizyny 9 na histonie 3, często obserwuje się deacetylację...
w chloroplastach. Jest aktywowana przez addycję CO2 do grupy ε-aminowej specyficznej lizyny w celu tworzenia...
potranslacyjnie) 5-hydroksylizyna, 4-hydroksyprolina, lizyna Są charakterystyczne dla kolagenu i elastyny...
- służy również do ochrony grup karboksylowych w syntezie peptydów Dekarboksylacja - powstają aminy...
, TRANSMINACJI POMIĘDZY AMINOKWASEM I 2-OKSOKWASEM, DEKARBOKSYLACJI AMINOKWASÓW, ELIMINACJI TYPU 3,4 (ODWODNIENIE...
- większość białek 7-10%, kukurydza 12,7%, pszenica 6,9% Lizyna -mięso, mleko, jaja - 7-9%, kraby, ryby - 10...
dekarboksylacja jabczanu z udziałem tzw. enzymu jabłczanowego (dehydrogenaza jabłczanowa dekarboksylująca...