Elementy analizy sensorycznej
- Politechnika Gdańska
- Analiza żywności
roztworów sacharozy i kwasu cytrynowego, różniących się ilością sacharozy (1,0 g/100 mL oraz 0,6 g/100 mL...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
roztworów sacharozy i kwasu cytrynowego, różniących się ilością sacharozy (1,0 g/100 mL oraz 0,6 g/100 mL...
węgla - powstaje bardzo nietrwały związek, który natychmiast rozpada się na 2 cząst. kwasu 3...
składnik białkowy mleka. Pod wpływem kwasów lub enzymów np. podpuszczki, ulega wytrąceniu z roztworu...
heterocyklicznego § biogenetycznie pochodzą od amin powstałych w wyniku dekarboksylacji aminokwasów alifatycznych...
przez dekarboksylację naturalnych, parzystowęglowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Np. 10- lub 8- heptadecen...
, natomiast nazwy systematyczne wywodzą się od nazwy odpowiedniego kwasu, np. Do pochodnych aminowych kwasu...
Krebsa (cykl kwasu cytrynowego) - jest zamkniętym torem przemian, w czasie których dwuwęglowe reszty...
(węglan sodu, kwas cytrynowy, siarczan miedzi) przez cukry redukujące obecne w badanym roztworze Reakcja...
reakcja glikolizy - przekształcenie aldehydu-3-fosfoglicerynowego w kwas 1,3-difosfoglicerynowy...
reakcja glikolizy - przekształcenie aldehydu-3-fosfoglicerynowego w kwas 1,3-difosfoglicerynowy...