Toksykologia wykłady
- Toksykologia
biogenne w żywności W organizmach roślinnych i zwierzęcych, zwierzęcych wyniku dekarboksylacji aminokwasów...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
biogenne w żywności W organizmach roślinnych i zwierzęcych, zwierzęcych wyniku dekarboksylacji aminokwasów...
Mikrobiologia-pytania z połówki. Kto wyizolował zarazki wąglika? Robert Koch niemiecki lekarz i bakteriolog. Funkcja białkowych otoczek wirusów. Ochronna (chronią kwasy nukleinowe przed działaniem środowiska w okresie bytowania wirusów poza komórkami gospodarza), umożliwiają wirusowi adsorpcję na...
przez dekarboksylację naturalnych, parzystowęglowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Np. 10- lub 8- heptadecen...
). Acetooctan ulega ciągłej, samoistnej dekarboksylacji do acetonu. Acetooctan i β-hydroksymaślan są wzajemnie...
(dekarboksylacja pirogronianiu do aldehydu i CO2) hydrataza fumaranowa (odwracalne odłączenie wody od jabłczanu...
katagenezy to hydroliza estrów, dehydratacja alkoholi, dekarboksylacja kwasów. Produktami tych reakcji...
oddechowe ( -oksydacja kwasów tłuszczowych, oksydacyjna dekarboksylacja pirogronianu) oraz dekarboksylacja...
przy pH obojętnym, alkalicznym czy nawet lekko kwaśnym, przeważa proces dekarboksylacji, w wyniku...
, dekarboksylacja aminokwasów. Histamina z histydyny, tyramina z tyrozyny. Główny składnik kapusty kiszonej...
rozpadają się na triozy do kwasu pirogronowego, ktory ulega dekarboksylacji i powstaje aldehyd octowy...