Niestrawność-rodzaje, pojęcie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1589
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Niestrawność-rodzaje, pojęcie - strona 1 Niestrawność-rodzaje, pojęcie - strona 2 Niestrawność-rodzaje, pojęcie - strona 3

Fragment notatki:

NIESTRAWNOŚĆ ( indigestio) Zespół jednostek chorobowych przeżuwaczy, charakteryzujących się podobnymi objawami klinicznymi (utratą apetytu, przeżuwania, odbijania gazów, upośledzeniem motoryki przedżołądków oraz zmianą w składzie drobnoustrojów), którym towarzyszą stany zatrucia ustroju. Rodzaje niestrawności: A) pierwotna (indigestiosimplex) — proces chorobowy dotyczy samych przedżołądków, spowodowany jest błędami żywieniowymi - występuje głównie u krów, owiec i kóz. 1) Niestrawność pierwotna tła alimentarnego: niestrawność prosta - ostre przeładowanie żwacza, niestrawność kwaśna (acidosisruminis- laktoacidosis) rozkład gnilny treści żwacza (putrefactioingestaeruminis niestrawność zasadowa (alcalosisruminis), wzdęcie żwacza (tympaniaruminis et abomasi, meteorismusruminis), wzdęcie trawieńca ( tympaniaabomasi) zapiaszczenie przedżołądków i trawieńca (saburra), niestrawność cieląt (indigestiovitulorum). 2) Niestrawność pierwotna na tle zmian miejscowych w ścianach przedżołądków: zapalenie błony śluzowej żwacza (ruminitis), urazowe zapalenie czepca i otrzewnej (reticuloperitonitistraumatica) rogowacenie błony śluzowej żwacza (parakeratosis), owrzodzenie błony śluzowej przedżołądków. 3) Niestrawność pierwotna na tle zaburzeń czynności ruchowej przedżołądków i procesów trawienia: zatkanie ujścia czepcowo-księgowego, uszkodzenie nerwu błędnego (syndrom Hoflunda), zatkanie ksiąg (obstipatioomasi). B) wtórna ( indigestiosecundaria) proces chorobowy dotyczy innych narządów i ujemnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego (zapalenie otrzewnej, macicy, wymienia, płuc itp.) Niestrawnośćkwaśna ( kwasicażwacza) ( lactoacidosis , acidosis ruminis, acidosis indigestaeruminis ): Schorzenie polega na tworzeniu się nadmiernej ilości kwasu mlekowego , spadku pH treści żwacza do wartości około 4 (a nawet do 3,8) i zahamowaniu rozwoju flory bakteryjnej żwacza na skutek nieprawidłowej fermentacji, w wyniku spożywania łatwostrawnych i łatwofermentujących węglowodanów. Następstwem takiego postępowania jest szybkie wytwarzanie i gromadzenie się w żwaczu dużych ilości kwasu mlekowego oraz toksycznych amin (i ciężkie zaburzenia w organiźmie).
Żywienie przeżuwaczy zbyt dużą ilością łatwostrawnych węglowodanów (glukoza, sacharozy, skrobia) powoduje w pierwszej fazie wzrost ilości kwasu propionowego , przy równocześnej zmianie składu flory i fauny w żwaczu. Zostają inaktywowane lub zniszczone niektóre rodzaje drobnoustrojów (np.

(…)

…. Przypadki ciężkie przebiegające z utratą świadomości prowadzą z reguły do śmierci.
Zmiany sekcyjne:
-wybroczyny na błonach śluzowych przewodu pokarmowego i błonach surowiczych także nasierdzia i wsierdzia. -w żwaczu przekrwienie błony śluzowej i obrzęk kosmków, które są pokryte śluzowym wysiękiem, niekiedy z domieszką krwi; -w ciężkich przypadkach następuje oddzielanie się błony śluzowej. -w trawieńcu występują również zmiany zapalne różnego nasilenia oraz owrzodzenia. -wątroba obrzękła, przebarwiona z wyraźnymi zmianami zwyrodnieniowymi lub z ogniskami ropnymi i martwicowymi. -nerki są powiększone, jasnobrunatne. -mięsień sercowy ma oznaki zwyrodnienia.
Rozpoznanie różnicowe:
wzdęcie żwacza,
niestrawność zasadowa,
zatrucie mocznikiem i amoniakiem,
zatrucie N03, N02,
zatrucie nawozami mineralnymi
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz