Podział zagrożeń zdrowotnych żywności - omówienie
- Uniwersytet Łódzki
- Biotechnologia żywności
Zasada oznaczania ATP metodą bioluminescencji: Oksydatywna dekarboksylacja lucyferyny Lucyferyna...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
Zasada oznaczania ATP metodą bioluminescencji: Oksydatywna dekarboksylacja lucyferyny Lucyferyna...
, dekarboksylacja i deaminacja niektórych aminokwasów Procesy te zachodzą szczególnie intensywnie na etapie...
te nie asocjują się już w aktywny enzym (np. dekarboksylacja glutaminowa z E. coli). Enzymów inaktywujących...
w trzech reakcjach wymagających ATP. Dekarboksylacja-> pirofosforan izopentylu-aktywowana jednostka...
dekarboksylacji kwasów organicznych 2H++O2-H2O spalanie biologiczne Szereg łańcucha oddechowego Standardowe...
Dlaczego produkcja piwa jest procesem biotechnologicznym? (jakiego typu procesy biotechnologiczne) Z wyjątkiem ostatnich etapów - filtracji, oddzieleniu drożdży przez wirowanie itp. - produkcja piwa jest ściśle oparta na procesach biologicznych: a) przygotowanie słodu - naturalny proces kiełkowani...
pochwy okołowiązkowej, gdzie ulega dekarboksylacji 4. w jej wyniku powstaje Pirogronian (3węgle) i CO2 5...
) i gromadzenie się jabłczanu w dzień jabłczan ulega dekarboksylacji, a uwolniony CO2 zostaje wykorzystany w cyklu...
. pirogronowy zostaje przetransportowany do mitochondriom, gdzie ulega reakcji dekarboksylacji w wyniku...
odwodnienia przechodzi w kwas cis-akonitowy, który kolejno w skutek dekarboksylacji przechodzi w kwas...