Substancje dodawane celowo do żywności
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Toksykologia
. -aminokwasy oraz ich sole inne niż kwas glutaminowy, glicyna, cysteina i cystyna oraz ich sole...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
. -aminokwasy oraz ich sole inne niż kwas glutaminowy, glicyna, cysteina i cystyna oraz ich sole...
składem aminokwasowym (wysokie stężenie cystyny, niskie stężenie aminokwasów aromatycznych) zapewnia...
bocznym, zwłaszcza lizyny, argininy, histydyny, tryptofanu, cysteiny i cystyny Białka reagują z produktami...
), czyli hiperoksaluria, zwiększone wydalanie kwasu moczowego, czyli hiperurykozuria, zwiększone wydalanie cystyny...
, cysteina i cystyna (Rys. 17). W celu wykrycia obecności grupy tiolowej należy do eksperymentu wziąć...
+ CH4 → MeCO3 + H2S + H2O H2S pojawia się także w wyniku anaerobowego rozkładu białek jak cystyna...
+ CH4 → MeCO3 + H2S + H2O H2S pojawia się także w wyniku anaerobowego rozkładu białek jak cystyna...
hydrolitycznych-ich stabilność spowodowana mostkami cystyny. Strawność białka surowego mała (15-20%), po obróbce...
w organizmie zwierząt w odpowiednich ilościach np.: Alanina, Asparagina, Kwas asparaginowy, Cystyna, Kwas...
, to jest taki zespół chorobowy w którym nie może być wchłonięta zwrotnie cystyna, lizyna, arginina i ornityna...