Karmienie naturalne - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 49
Wyświetleń: 455
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Karmienie naturalne - omówienie - strona 1 Karmienie naturalne - omówienie - strona 2 Karmienie naturalne - omówienie - strona 3

Fragment notatki:

Karmienie naturalne
Według większości towarzystw naukowych optymalnym sposobem karmienia w niemowlęctwie jest karmienie naturalne ( karmienie piersią lub pokarmem naturalnym): Światowa Organizacja Zdrowia (WHO ) rekomenduje wyłączne karmienie pokarmem naturalnym do 6 m.ż (poza pokarmem matki dziecko może otrzymywać jedynie witaminy, mikroelementy oraz leki), kontynuację karmienia naturalnego do 2 r.ż lub dłużej, wprowadzanie pokarmów uzupełniających po 6 m.ż. [1]
Amerykańska Akademia Pediatrii (AAP ) jako cel wskazuje wyłączne karmienie naturalne przez pierwsze 6 m.ż. oraz jego kontynuacje po wprowadzeniu innych pokarmów do ukończenia przez dziecko 1 r.ż. lub dłużej.[2]
Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci zaleca wyłączne karmienia PN przez okres ok. 6 miesięcy, podkreślając jednocześnie, że korzystne jest także częściowe karmienie piersią, jak również karmienie przez krótszy okres. Smakowanie lub wprowadzanie pokarmów uzupełniających należy rozpocząć nie później niż w 17 tyg. życia i nie wcześniej niż w 26 tyg. życia. Karmienie kontynuować tak długo jak chcą. [3]
Właściwości pokarmu naturalnego
W pierwszych 5 dniach po poradzie produkowana jest siara (colostrum) odznaczająca się wysoką zawartością białka, przeciwciał, składników mineralnych i modulatorów wzrostu.
Przez kolejne 2 tygodnie wydzielane jest tzw. „mleko przejściowe” , a następnie „dojrzałe”. W odpowiedzi na indywidualne potrzeby dziecka dochodzi do zmian jakościowych pokarmu trakcie pojedynczego karmienia, w ciągu doby oraz całego okresu laktacji.
Podczas pojedynczego karmienia na początku wydzielane mleko jest bardziej rozwodnione i słodkie, co zaspokaja pragnienie niemowlęcia. Potem w pokarmie zwiększa się zawartości białka i tłuszczu
Zawartość białka w dojrzałym pokarmie kobiecym w porównaniu do mlek obcogatunkowych jest stosunkowo niska (0,8-0,9 g/dl) z przewagą białek serwatkowych nad kazeinowymi ( odpowiednio 65% i 35%). To w połączeniu z odpowiednim składem aminokwasowym (wysokie stężenie cystyny, niskie stężenie aminokwasów aromatycznych) zapewnia wysoką wartością odżywczą, wysoki współczynnik trawienia i wchłaniania, nie generując wysokiego ładunku osmotycznego.[4]
Węglowodany zawarte w pokarmie naturalnym (ok. 7g/dl) dostarczają w przybliżeniu 40% energii.
Jest to w głównej mierze laktoza. Ułatwia ona wchłanianie wapnia, magnezu i cynku z przewodu pokarmowego, stanowi źródło galaktozy niezbędnej do syntezy glikolipidów mózgu. Wraz z oligosacharydami stymuluje także rozwój korzystnej Gram-dodatniej flory jelitowej. [4,5]
Mleko kobiece jest unikatowe pod względem ilości oraz różnorodności tych ostatnich. Część z tych oligosacharydów to prebityki. Stymulując wzrost głównie gatunków Bifidobacterium, w mniejszym stopniu Bacteroides prowadza do obniżenia pH stolca (4,8-5,2), zmniejszenia ilości laseczek Clostridium. Taki profil mikroflory jelitowej niemowlęcia karmionego naturalnie plus obecne w mleku matki mediatory odpowiedzi immunologicznej, oligosacharydy bezpośrednio wiążące się do receptorów nabłonka jelitowego powodują zmniejszenie częstość zakażeń i wpływają na indukcję tolerancji pokarmowej. [6,7]


(…)

… mineralnych w mleku kobiecym jest stosunkowo niskie, ale ich wzajemny stosunek ( np. wapń/fosfor=2/1), wysoka biodostępność szczególnie w odniesieniu do żelaza, zabezpiecza podstawowe potrzeby dziecka w pierwszym półroczu życia przy jednoczesnym zminimalizowaniu obciążenia osmotycznego nerek. [4,8]
Pokarm matki dostarcza także odpowiedniej ilości witamin, za wyjątkiem witaminy D oraz K [4,8] Ich dawkowanie oraz czas suplementacji zostały określone odpowiednio w polskich zaleceniach dotyczących profilaktyki niedoboru witaminy D z 2009 roku oraz w zaleceniach zespołu ekspertów dotyczących profilaktyki krwawienia z niedoboru witaminy K u noworodków i niemowląt z roku 2007.
W pokarmie kobiecym znajduje się także szereg substancji wpływających na rozwój układu immunologicznego dziecka.
Poza już wyżej wspomnianymi…
… wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LCPUFA). Są one składnikiem błon biologicznych, prekursorami licznych cytokin. Dzięki swojej roli w prawidłowym rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i siatkówki oka stały się przedmiotem licznych badań oraz prób formułowania zaleceń dotyczących ich suplementacji.
Aktualnie nie jest zalecana suplementacja LCPUFA w trakcie karmienia naturalnego.[4,8]
Stężenie składników…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz