Przechowywanie żywności w niskich temperaturach - omówienie
- Uniwersytet Łódzki
- Biotechnologia żywności
do 2stC, Aw 0,85 1-3 tygodnie Uwaga na Clostridium botulinum (przetrwalniki, produkcja toksyn) w tzw...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
do 2stC, Aw 0,85 1-3 tygodnie Uwaga na Clostridium botulinum (przetrwalniki, produkcja toksyn) w tzw...
zapalenia jelit • Clostridium botulinum - laseczka jadu kiełbasianego C. butyricum, C. Baratii • Clostridium...
), Clostridium tetani (tężec), Clostridium botulinum (jad kiełbasiany) Escherichia coli (pałeczki fekalne...
, może powodować biegunkę; -beztlenowe, tu jeden ważny rodzaj: Clostridium, np. Clostridium Botulinum (laseczka...
burgdorferii),zatrucia pokarmowe(Clostridium botulinum,Salmonella),cholera (Vibrio cholerae),gruźlica...
są indywidualnie dla każdego środowiska. Krótszy dla produktów mało zagrożonych Clostridium botulinum. Efekt bójczy...
- Clostridium botulinum Charakterystyka: -przetrwalnikujący -typ zagrożenia: śmiertelne -toksyna...
: -wygładzanie zmarszczek BOTOX produkowana przez Clostridium botulinum egzotoksyna, neurotoksyna mieszanina...
: -toksyna botulinowa typu A (naturalna) 10(-4) do 10(-3); -Clostridium botulinum (bakteria) 10(-3) do 10(-2...
Clostridium botulinum wytwarza toksynę botulinową, zwaną jadem kiełbasianym, która wywołuje chorobę zwaną...