Sprawozdania z chemii żywności (UR Kraków)
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Chemia żywności
, wykrywanie cholesterolów, wykrywanie obecności kwasów tłuszczowych i choliny w lecytynach. ...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
, wykrywanie cholesterolów, wykrywanie obecności kwasów tłuszczowych i choliny w lecytynach. ...
, niacyny, choliny i kwasu pantotenowego. Gromadzą metale ciężkie i związki radioaktywne...
: • tiamina 0,5-1,2 mg/100g • ryboflawina 1-3,5 • niacyna 3,2-4,5 • cholina 230 • kwas pantotenowy 7-18...
. ACETYLOCHOLINA (ACh) Powstaje z choliny i koenzymu A pod wpływem transferazy acetylocholinowej. Proces...
lipidem jest fosfatydylocholina, hydrofilowa głowa cholina, połączona gr fosforanową z glicerolem. Ogon...
acetylocholiny (dzięki niej działanie Ach jest krótkotrwałe). Ach jest rozkładana do choliny i kwasu octowego...
ich agonistą jest acetylo- cholina (Ach), a związkiem, który pobudza receptor, a potem go hamuje - nikotyna...
cholesterolu wrór choliny budowa wosków, jakie alkohole je budują, wymień woski zwierzęce reakcja zmydlania...
lizofosfatydowy CDP-cholina Acylo-CoA Seryna Połącz lipidy z lewej kolumny z odpowiednimi aktywowanymi...
Arginina Kreatyna Związek makroergiczny Seryna Cholina, kolamina Składnik glicerofosfolipidów Cys Met...