Sprawozdania z chemii żywności (UR Kraków)

Nasza ocena:

5
Pobrań: 12698
Wyświetleń: 26761
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Sprawozdania z chemii żywności (UR Kraków) - strona 1 Sprawozdania z chemii żywności (UR Kraków) - strona 2 Sprawozdania z chemii żywności (UR Kraków) - strona 3

Fragment notatki:

Dokument składa się ze skanów bardzo wyraźnych i czytelnych notatek odręcznych, w sumie zawiera 17 stron. Dokument to zbiór sprawozdań. Dokument porusza zagadnienia takie jak: wykrywanie dodatku sody w mleku, wykrywanie zafałszowania herbaty cukrem palonym, wykrywanie kwasu winowego, wykrywanie obecności dwutlenku siarki, wykrywanie białka, próba biuretowa, wykrywanie azotu w produktach żywnościowych. Notatka zawiera równiez informacje na temat zagadnień takich jak: reakcje Maillarda I, reakcje Maillarda II, oznaczanie składników mineralnych w wodzie po gotowaniu warzyw, wysalanie białek, odróżnianie aldoz od ketoz, próba seliwanowa, wykrywanie cukrów redukujących, próba Fehlinga, produkt hydrolizy cukrów, próba Fehlinga, badanie rozpuszczalności polisacharydów, skręcanie światła spolaryzowanego, badanie rozpuszczalności polisacharydów, zelowanie hydrokoloidów skrobiowych, reakcje polisacharydów z jodem, wykrywanie zafałszowania śmietany, właściwości kompleksów jodowo-skrobiowych, badanie stabilności emulsji w obecności polisacharydów, odróżnianie tłuszczów obojętnych od wolnych kwasów tłuszczowych. Ponadto, dokument porusza zagadnienia takie jak: hydroliza zasadowa tłuszczów (zmydlanie), wytrącanie nierozpuszczalnych mydeł, wykrywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, addycja chlorowców, wykrywanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, utlenianie, wykrywanie aldehydów w jełczejącym tłuszczu, reakcja Liebermanna - Burcharda, wykrywanie cholesterolów, wykrywanie obecności kwasów tłuszczowych i choliny w lecytynach.
                                   ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz