Przemiana cukrów - biochemia kliniczna
- Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
) monosacharydy - cukry proste disacharydy - produkt kondensacji dwóch monosacharydów (np. maltoza, laktoza...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
) monosacharydy - cukry proste disacharydy - produkt kondensacji dwóch monosacharydów (np. maltoza, laktoza...
odpowiednimi wzorami. 2. Czy odmiany α i β monosacharydów są enancjomerami? Odpowiedź uzasadnij. 3. Jakich...
. Są polimerami zbudowanymi z tysięcy reszt monosacharydów, połączonych wiązaniami o-glikozylowymi Polisacharydy...
aktywacji promotora arabinozowego wymagane jest: przyłączenie arabinozy do białka AraB przyłączenie...
białek P10 i P21 kodowanych przez DNA chromosomowe bakterii. - W dużym stężeniu glukozy czy arabinozy...
.odroznienie pentoz od heksoz a konkretnie glukozy i rybozy, 4.przejscie monosacharydy od formy łańcuchowej...
hodowlane Źródło węgla - etanol, glicerol, DL-mleczan sodu, monosacharydy Źródło azotu - fosforan...
węglowodanów Wyróżniamy 3 główne grupy : 1. Monosacharydy (cukry proste) - są to związki zbudowane z C, H...
powoduje mniejsze wytwarzanie cukrów (monosacharydów i skrobi). Wady nawozów mineralnych...
kwaśnym: -hydroliza oligo-polisacharydów (inwersja) -rewersja- łączenie się powstałych monosacharydów...