To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Chemia Organiczna. Ćwiczenia - Lista XIV
1.
Aldehyd glikolowy i dihydroksyaceton oraz aldehyd glicerynowy w stanie stałym są
dimerami ( cyklicznymi półacetalami). Przedstaw budowę tych dimerów
odpowiednimi wzorami.
2.
Czy odmiany α i β monosacharydów są enancjomerami? Odpowiedź uzasadnij.
3.
Jakich produktów oczekujesz w następujących reakcjach:
a) glukoza + NaIO4
b) glukoza + NH2OH
c) glukoza + bezwodnik octowy ( w nadmiarze)
d) glukoza + CH3OH/ HCl (bezwodne warunki)
e) ryboza + Br2/ H2O
f) aldehyd D-(+)-glicerynowy + fenylohydrazyna (nadmiar)
4.
Dlaczego fruktoza jest cukrem redukującym odczynniki Tollensa i Fehlinga, mimo że
ketony nie mają tej właściwości?
5.
Nazwij kilka aldoheksoz precyzując ich konfigurację wg konwencji R, S.
6.
Ile powinno być różnych D-aldoheptoz? Które z nich po utlenieniu dadzą optycznie
czynne kwasy aldarowe?
7.
Jakim sposobem można zmetylować glukozę tylko w pozycji anomerycznej, a jak
zrobić to w sposób wyczerpujący?
8.
Podaj systematyczne nazwy izoleucyny, hydroksyproliny, metioniny, tyrozyny,
glutaminy i histydyny (z uwzględnieniem konfiguracji absolutnej).
9.
Na podstawie poniższych wzorów określ konfigurację absolutną proliny i treoniny:
H
COOH
NH
COOH
H2N C H
H C OH
CH3
Określ do jakiego szeregu należą te izomery (D czy L).
10.
Jakie produkty powstaną w wyniku następujących reakcji:
a) glicyna + HBr →
b) tyrozyna + HNO3 →
c) histydyna + izotiocyjanian fenylu, potem CH3COOH →
d) izoleucyna + 2,4-dinitrofluorobenzen, potem hydroliza →
e) walina + fosgen →
f) tryptofan + chlorek tritylu →
g) N-benzoiloseryna + dicykloheksylokarbodiimid →
h) fenyloalanina + HNO2 →
11.
Przedstaw schemat procedury zmierzającej do otrzymania glicyloalaniny z
aminokwasów.
12.
Wskaż jednostki izoprenowe (C5) w następujących produktach naturalnych. Nazwij je.
a)
c)
b)
d)
C
O
O
A
HO
B
D
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)