Amyloza - strona 5

Biochemia materialy

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • dr inż. Ewa Pociecha
Pobrań: 252
Wyświetleń: 2982

od fioletowo-czerwonej (amylopektyna) do niebieskiej (amyloza). Po ogrzaniu zabarwienie znika z powodu...

Podstawy żywienia

  • Uniwersytet Wrocławski
  • dr Bożena Sawicz
  • Fizjologia
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1092

potrzebnej do pracy mięśniowej *stanowią 1% masy ciała *20% amylozy + 80% amylopektyny = skrobia - główny...

Jakość i bezpieczeństwo żywności-wykłady

  • Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum
  • prof. dr hab. Teresa Fortuna
  • Jakość i bezpieczeństwo żywności
Pobrań: 546
Wyświetleń: 5803

Pierwszy plik zawiera 30 stron wytłumaczonych zagadnień i pojęć dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, m.in.: zdrowotność, bezpieczeństwo żywności, atrakcyjność sensoryczna, dyspozycyjność, jakość żywności – uwarunkowania, oznaczanie zawartości wody, dodatki do żywności (food additives),...

Przemiana cukrów - biochemia kliniczna

  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • dr Kamila Stach
Pobrań: 1673
Wyświetleń: 3521

lub glukanem. W amylozie brak rozgałęzień. W amylopektynie obecne rozgałęzienia co ok. 24-30 reszt glukozowych...

Biotechnologia - Drobnoustroje

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Biotechnologia
Pobrań: 287
Wyświetleń: 6237

)glikozydowe amylozy dając cząsteczki maltozy (disacharydy α-glukozy). INWERTAZA jest enzymem z klasy hydrolaz...

Technologie: kwasu cytrynowego, serów

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • prof. dr hab. Stanisław Mleko
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1582

jest termostabilny. 65°C - następuje kleikowanie amylopektyny, a amyloza w wyższej temperaturze. Bezciśnieniowe...

Związki organiczne komórki

  • Uniwersytet Wrocławski
  • Biologia
Pobrań: 126
Wyświetleń: 483

* mieszanina dwóch dużych polisacharydów: - amylozy - nierozgałęzionej formy łańcuchowej - amylopektyny...