Biochemia materialy
- Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
od fioletowo-czerwonej (amylopektyna) do niebieskiej (amyloza). Po ogrzaniu zabarwienie znika z powodu...
Ta witryna wykorzystuje pliki cookie, dowiedz się więcej.
od fioletowo-czerwonej (amylopektyna) do niebieskiej (amyloza). Po ogrzaniu zabarwienie znika z powodu...
* mieszanina dwóch dużych polisacharydów: - amylozy - nierozgałęzionej formy łańcuchowej - amylopektyny...
potrzebnej do pracy mięśniowej *stanowią 1% masy ciała *20% amylozy + 80% amylopektyny = skrobia - główny...
Pierwszy plik zawiera 30 stron wytłumaczonych zagadnień i pojęć dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności, m.in.: zdrowotność, bezpieczeństwo żywności, atrakcyjność sensoryczna, dyspozycyjność, jakość żywności – uwarunkowania, oznaczanie zawartości wody, dodatki do żywności (food additives),...
– polisacharydy: 1) celuloza, 2) skrobia, Struktura cząsteczki skrobi 3) pektyny, - łańcuchowa amyloza 4) chityna...
lub glukanem. W amylozie brak rozgałęzień. W amylopektynie obecne rozgałęzienia co ok. 24-30 reszt glukozowych...
)glikozydowe amylozy dając cząsteczki maltozy (disacharydy α-glukozy). INWERTAZA jest enzymem z klasy hydrolaz...
jest termostabilny. 65°C - następuje kleikowanie amylopektyny, a amyloza w wyższej temperaturze. Bezciśnieniowe...
* mieszanina dwóch dużych polisacharydów: - amylozy - nierozgałęzionej formy łańcuchowej - amylopektyny...
się wyłącznie z amylopektyny - u odmian tradycyjnych 20% skrobi to amyloza, którą usuwa się z ziemniaków...