Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie - strona 56

note /search

Rola tłuszczów w organizmie - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 441

Rola tłuszczów w organizmie: -skoncentrowane źródło energii, źródło witamin A, D (masło, tran) i E (oleje roślinne) -stanowią budulec błon komórkowych -chronią przed utratą ciepła -ułatwi...

Ryboflawina - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 21
Wyświetleń: 679

Ryboflawina ( B2 ) Ryboflawina bierze udział w procesach redoks, a jej działanie zależy m.in. od kory……… Głównym jej źródłem są: -drożdże -jaja -mleko -wątroba -sery -mąka z wysokich przemiałów Witamina PP ( B3 ) (kw as nikotynowy, amid kwasu nikotynowego) Charakteryzuje się działaniem prze...

Tiamina - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 7
Wyświetleń: 567

Tiamina ( B1 ) W środkach spożywczych jest termolabilna. Międzynarodowa jednostka (1mg jednowodnego chlorowodoku tiaminy = 320j.m.). Powinna być stale doprowadzana do organizmu. Może być wytwarzana przez florę jelitową (znikome ilości). W przyrodzie występuje w postaci biologicznie czynnej formy...

Witamina A - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 28
Wyświetleń: 511

Witamina A Witamina A1 występuje w znaczących ilościach w wątrobie ryb morskich, podczas gdy witamina A2 w wątrobie ryb słodkowodnych. Witaminy A1 oraz A2 występują w świecie zwierzęcym, a jej prowitaminy zwane karotenoidami w świecie roślinnym. Źródłami witaminy A są: -tran -wątroba zwierząt K...

Czynniki potencjalnej rozpiętości kierowania - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1008

Czynniki potencjalnej rozpiętości kierowania: trudność, złożoność zadań kwalifikacje kierownika i podwładnych stopień potrzeby koordynacji - zawsze zawęża potencjalne metody kierowania niezbędny zakres instruktażu i kontroli - jeżeli personel jest dobrze wykwalifikowany to obciążenie kierownika...

Podstawy organizacji i zarządzania - przykłady

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 0
Wyświetleń: 840

PRZYKŁAD Przykład społeczne koncepcyjne specjalistyczne inspirowanie działań innowacyjnych   +   negocjowanie + + + zręczność manualna     + kształtowanie postaw +     trening i szolenia +   + planowanie celów i zadan   + + ocenianie pracowników + + + samodzielny dob...

Struktury niestabilne - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 0
Wyświetleń: 994

Struktury niestabilne (nowoczesne) - elastyczne organiczna - najbardziej elastyczna, nie potrzeba żadnej specjalnej polityki kadrowej, nie warunkuje stabilizacji, słabi eliminują się sami 10 wybitnych 80 przeciętnych pracownicy 10 do ...

Zarządzanie i planowanie strategiczne - ćwiczenie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 0
Wyświetleń: 266

Zarządzanie, planowanie strategiczne Cykl Funkcje kierowania 1 Preparacja 1 Planowanie 2 Organizowanie 2 Realizacja 3 Motywowanie 3 Kontrola 4 kontrolowanie W Polsce preparacja to 10 - 20% a realizacja to ok. 80% natomiast w innych krajach preparacja to 80 - 90% a realizacja reszta ...

Pestelozzi - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Historia pedagogiki społecznej
Pobrań: 49
Wyświetleń: 777

Pestelozzi Komisja edukacji narodowej. KEN Zapędzić wszystkich do szkół. „ideolodzy ławki szkolnej”. Zajmowanie się szkołą w kolejnych latach - wiek XIX i XX. Początek XXw. - myśl pedagogiki społecznej dojrzewa, polscy pedagodzy nie tworzą pedagogiki społecznej, bo nie należą do instytutu. 1925r. -...

Ustalenie przesłanek planistycznych - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Podstawy organizacji i zarządzania
Pobrań: 21
Wyświetleń: 609

Ustalenie przesłanek planistycznych Hipotezy planistyczne formułuje się w warunkach pewności - przy założeniu, że jesteśmy w stanie precyzyjnie określić co się zdarzy w przyszłości będącej horyzontem czasowym formułowanej hipotezy (prawdopodobieństwo wystąpienia równa się 1) ryzyka - przy założe...