To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Biosynteza kwasu mlekowego:
- serwatka - produkty, odpady przemysłu mleczarskiego
- melasa
- skrobia
- inulina
dwa ostatnie dopiero po shydrolizowaniu enzymatycznym
Serwatka ma dużo laktozy, a melasa sacharozy, dlatego wykorzystuje się różne gatunki bakterii.
Lactobacillus brevis - fermentuje pentozy na kwas mlekowy i octowy - utylizacja ługów posulfidowych - fermentowane na kwas mlekowy.
Produkcja kwasu mlekowego z serwatki:
Bakterie wykorzystywane przez laktozę: Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus, helveticus. Fermentują serwatkę i permeat serwatkowy. Pałeczki termofilne syntetyzują enzymy: permeazę laktozową - transportuje, beta-galaktozydaza - hydrolizuje laktozę do glukozy i galaktozy.
Lactobacillus delb subsp bulgaricus - proces:
uzyskanie inokulum do fermentacji w kadzi produkcyjnej, stosujemy jałowy roztwór mleka odtłuszczonego
1dm3 mleka - namnaża się kulturę i inkubuje w temp 43 stopniach C przez 24h. Po tym czasie przelewa się do pasteryzowanego odtłuszczonego mleka 45dm3 i inkubuje przez dobę
kadź ze stali nierdzewnej wyłożona porcelanową glazurą - kwasooporne - 1000dm3. Adaptujemy bakterie do zubożałego podłoża - serwatki. Namnażamy dobę w 43 stopniach C
Właściwa produkcja przemysłowa - kadź obojętna na kwas 20m3 pojemności z serwatką zapasteryzowaną- wlewa się tu inokulum, 43 stopnie C przez 2 doby. Prowadzi się okresowe zobojętnianie kwasu mlekowego. Po każdych 6h wprowadza się Ca(OH)2 - przemienia kwas mlekowy w mleczan wapnia - stężenie wolnego kwasu nie może przekraczać 0,6%. Nie może być zbyt kwaśne środowisko, bo osłabi to bakterie. Zacier po 48h neutralizuje się całkowicie do 0,1% kwasu mlekowego. Zacier ogrzewa się do 98 stopni C. W kadzi jest ujście przewodu, którym doprowadzana jest gorąca para, niszczy ona niepotrzebną mikroflorę, wytrąca substancje białkowe. Płyn znad osadu się dekantuje i uzyskuje się nadwyżkę Ca(OH)2, odczyn alkaliczny - nadmiar środka neutralizującego. Maksymalne oczyszczenie kwasu mlekowego. Wprowadza się środki klarujące - ziemię krzemionkową lub węgiel aktywowany - po 15min roztwór się klaruje. Osad powstaje, a mleczan wapnia zostaje odwirowany. Jest zakwaszony przez wprowadzenie kwasu mlekowego ( niewielka ilość). Namiar kwasu mlekowego - 0,5%.
Dalej stosujemy ziemię krzemionkową, bo jedne zanieczyszczenia wypadają w środowisku alkalicznym a inne w kwaśnym. Po oddzieleniu roztworu mleczanu jest krystalizowany, podgrzewany i przemywany.
Zagęszczanie - w wyparkach przy podciśnieniu, bez rozkładu mleczanu wapnia. Prowadzony jest do uzyskania odpowiedniej gęstości (15 stopni Baume - skala gęstości dla zagęszczenia roztworu NaCl). „Zawartości % NaCl w roztworze” Aerometr Baume - do pomiaru gęstości kwasów organicznych. Istnieją korelacje między stężeniem NaCl a kwasu mlekowego. Mleczan wapnia - krystalizuje w krystalizatorach ze stali nierdzewnej - naczynia metalowe o podwójnych ściankach - tam może cyrkulować woda oziębiając roztwór do temperatury 10-15 stopni C. W takiej temperaturze następuje wypadanie kryształów mleczanu, kierowane są do wirówki w celu oddzielenia kryształów od roztworu. Kryształ zostaje przemyty przez wodę i odciek zagęszcza się do 15 stopni Baume i kieruje ponownie do krystalizacji.
(…)
… - syropy lecznicze, proszki do pieczenia (przyswajalny wapń)
- do produkcji chleba graham - stały kwas mlekowy - mleczan Ca
Kwas mlekowy - przyswajalny przez organizmy nie jest szkodliwy, glikogenotwórczy. Może zastępować kwas cytrynowy i winowy w produkcji. Zdrowszy od kwasu octowego, zmniejsza zagrożenie chorobami pokarmowymi - zapalenie żołądka itp.
Wykorzystywany także do konserwowania mięsa…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (1)
Ireneusz napisał(a):
2017-08-23 20:14:50
Doskonały, skrótowy opis tradycyjnej technologii kwasu mlekowego, stosowanej w przemyśle od lat. Wstęp do dalszego studiowania zagadnienia zarówno w sensie biokonwersji jak i technologii oczyszczania. Dziękuję autorom!