Skrobia - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1204
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Skrobia - wykład - strona 1

Fragment notatki:

Skrobia - jest głównym składnikiem zapasowym roślin
- stanowi pokarm bardzo ważny dla wielu gatunków zwierząt
- zbudowana z cząsteczek glukozy, proste fragmenty łańcuchów są tworzone przez wiązania C1-C4. W miejscach rozgałęzień łańcuchów występują wiązania C1-C6.
- w ziarenkach skrobi wyróżniamy część wewnętrzną zbudowaną z amylozy oraz zewnętrzną zbudowaną z amylopektyny.
- amylaza ma nie rozgałęzione, skręcone spiralnie łańcuchy. Na jeden skręt spirali przypada 6 reszt glukozowych, z jodem daje barwę niebieską. jest wielocukrem - jej cząsteczki składają się z wielu reszt glukozowych połączonych ze sobą atomami tlenu (wiązania α -1,4 glikozydowe).
- amylopektyna ma masę cząsteczkową większą od amylazy, a łańcuchy są drzewkowato rozgałęzione, jest ona słabiej rozpuszczalna w wodzie od amylazy, w gorącej wodzie tworzy kleik skrobiowy, z jodem daje barwę fioletową; rozgałęzienia powstają dzięki wiązaniom α-1,6-glikozydowym
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz