Skrobia

Nasza ocena:

5
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1337
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Skrobia - strona 1 Skrobia - strona 2 Skrobia - strona 3

Fragment notatki:


Skrobia
• Podstawowy polisacharyd zapasowy roślin;
• pod względem ilościowym główny składnik pożywienia człowieka;
• skrobie otrzymuje się z kukurydzy (77%), ziemniaków (10%), manioku (8%), pszenicy (4%).
• Dwa składniki r • amyloza - prosty, nierozgałęziony łańcuch, cząsteczki cc-D-glukopiranozy połączone wiązaniami a -( l-4)-gl ik oz y dowymi; • amylopektyna - rozgałęziony łańcuch, cząsteczki a -D-glukopiranozy są połączone w prostych odcinkach wiązaniami a -(1 -4 )- glikożydowymi, w miejscach rozgałęzionych wiązania a -( 1-6 )-glikozydowe. ubytek ksero!!!!!! Reszta
Masa cząsteczkowa zależy od pochodzenia skrobi ," 150-750 kDa, Stopień polimóryzacji (DP): - s k r o bia psze n na 1000 - 2000 reszt glukozowych , • - sfirobia ziemniaczana 4500.
Zawartość amylozy w skrobi nie przekracza 30%. Nowe odmiany kukurydzy „amylomaize" - wysoko amylozowe, zawierają 50-80% amylozy, odmiana bezamylozowa - tzw. kukurydza woskowa , ubytek ksero!!!!!! Reszta
- struktura amylozy B, wewnętrzny kanał jest pusty (skrobia ziemniaczana);
- model C jest mieszaniną struktury A i B (skrobia ziemniaków i warzyw);
- typ V występuje w silnie uwodnionej, napęczniałej skrobi, rozluźniony układ spirali (na jeden zwój przypada sześć cząsteczek glukozy )-. ".. Klatraty, kompleksy inkluzyjne, związki małoczasteczkowe wbudowane w spiralę (średnica spirali może się zmieniać, dopasowywać, 13.7-162 mn );
Kompleks skrobi z jodem (jedna cząsteczka na jeden sześcioczłonowy zwój spirali amylozy); K& - na jeden zwój - cztery cząsteczki glukozy. Skrobia zbóż - inkluzja lipidów (mała zdolność do pęcznienia).
Jest rozpuszczalna w wodzie. Roztwory przy ogrzewaniu dają k i e ł ki.


(…)

… przy ogrzewaniu dają kiełki.

... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz