To tylko jedna z 5 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
REAKCJE W ROZTWORACH ALKALICZNYCH
• Laktoza - izomeryzacja laktuloza • W obecności 0 2 (C u II ) wiązanie endiolowe ulega rozerwaniu i tworzą się kwasy
• Niektóre produkty degradacji są lotne i kształtują aromat.
Izosacharan Karmelizacja l
Karmel - brunatno zabarwiony produkt o charakterystycznym zapachu, powstający w wyniku ogrzewania stopionych cukrów lub syropów cukrowych, bez dodatku lub w obecności kwasów czy zasad jako katalizatorów.
Karmelizacja sacharozy - temp. 170-200 O C, początkowo w wyniku dehydratacji powstają bezbarwne związki typu izoszchzrydy Otrzymywanie karmelu
Substancje barwne • Aromat karmelowy (fragmentacja cząsteczek , tworzenie małocząsteczkowych związków lotnych)
Stabilność karmelu
Dodatek siarczynów, które przyłączają się do podwójnych wiązań i zapobiegają dalszym przemianom.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)