Mgr Anna Wolańciuk - strona 2

note /search

Wykład - ubój zwierząt, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 168
Wyświetleń: 987

UBÓJ ZWIERZĄT Pozyskiwanie mięsa Mięso- wszystkie części zwierząt rzeźnych oraz zwierząt łownych nadających się do spożycia przez ludzi (ustawa z 29.01.2004 r.) -mięsnie szkieletowe ssaków i ptaków do spożycia przez człowieka wraz z zawa...

Wiadomości o mleku - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 91
Wyświetleń: 826

WIADOMOŚCI PODSTAWOWE O MLEKU Mleko surowe - mleko uzyskane z gruczołów mlecznych zwierząt hodowlanych, które nie zostało podgrzane do temp. powyżej 40 stopni, ani nie zostało poddane żadnej innej obróbce o równoważnym skutku. Siara - oznacza płyn wydzielony z wymion zwierząt mlecznych od 3 do 5 d...

Wykład - właściwości fizyczne mięsa, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 301
Wyświetleń: 2219

Właściwości fizyczne mięsa: -konsystencja -gęstość właściwa -przewodność cieplna -przewodność elektryczna- mięso jest złym przewodnikiem elektryczności, ale poszczególne jego składniki wykazują bardzo zróżnicowane przewodnictwo (np....

Proces wychładzania - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 7
Wyświetleń: 742

Wychładzanie: Obniżenie temp z 38-39 stopni do ok., 7 stopni C. Cele: -względy mikrobiologiczne -względy technologiczne Ubytki masy: - około 1,8-2,4% Metody: -wielostopniowa -jednostopniowa -szybka dwufazowa Szybkość procesu zależy od wielu czynników: -ilość ciepła wymagającego odprowadzeni...

Wykład - wytrzewianie i podział tusz, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1589

WYTRZEWIANIE I PODZIAŁ TUSZ Wytrzewianie tusz: Proces wytrzewiania obejmuje otwarcie i opróżnienie kolejnych jam ciała, tzn: miednicznej, brzusznej, piersiowej, a u trzody również ustnej. Przeprowadza się go nie później niż w ciągu 45 minut po oszołomieniu lub 30 minut po wykrwawieniu zwierzęcia. ...

Kolokwium zaliczeniowe - zagadnienia

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1498

Wymień czynniki wpływające na zwiększoną LKS Metody oznaczania ogólnej liczby drobnoustrojów w mleku: Płytkowa (na płytkach Petriego) Metoda Wolkera Przy użyciu Petrifilmu Przy użyciu Polutestu Najczęściej występującymi w mleku substancjami hamującymi wtórnymi są: (3) W jakim celu stosujemy ...

Kolokwium zaliczeniowe - Jakość

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 35
Wyświetleń: 448

KOKWIUM NR,2- MIĘSO Opisówka: 1. Co to przewodność elektryczna mięsa 2. Co wpływa na jakość sensoryczną mięsa 3. Kto może stosować klasyfikację EUROP 4. Jaka jest zawartość mięsa w klasie S 5. Wymień i opisz wady mięsa 6. Co to wodochłonność 7. Co to obrót 8. Cechy fizyczne mięsa 9. Co to ...