Wykład - wytrzewianie i podział tusz, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1512
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - wytrzewianie i podział tusz, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

WYTRZEWIANIE I PODZIAŁ TUSZ
Wytrzewianie tusz:
Proces wytrzewiania obejmuje otwarcie i opróżnienie kolejnych jam ciała, tzn: miednicznej, brzusznej, piersiowej, a u trzody również ustnej. Przeprowadza się go nie później niż w ciągu 45 minut po oszołomieniu lub 30 minut po wykrwawieniu zwierzęcia.
Nacinanie powłok brzusznych i wytrzewiania przeprowadza się w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie mięsa i narządów wewnętrznych treścią przewody pokarmowego. Kolejność wytrzewiania podyktowana jest podwieszeniem tuszy za tyle kończyny, zgodnie z zasadą, że narządy położone wyżej wyjmuje się jako pierwsze.
Podział tuszy i toaleta końcowa:
Tusze gatunków zwierząt o dużej masie ciała są dzielone na półtusze i ćwierćtusze. W zasadzie nie dzieli się tusz cieląt, owiec i kóz, natomiast tusze świń są dzielone na półtusze, bydła na półtusze i ćwierćtusze, a koni na ćwierćtusze.
Ćwierćtusze otrzymywane są u bydła przez przecięcie poprzeczne półtusz między przedostatnim a ostatnim, a u koni między 8 a 9 żebrem.
Rozbiór kończy toaleta końcowa, polegająca na oczyszczeniu tuszy ze skrzepów krwi, odłamków kości, spłukaniu bieżącą wodą, po której następuje badanie weterynaryjne.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz