Egzamin z towaroznawsta surowców

Nasza ocena:

3
Pobrań: 217
Wyświetleń: 1211
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Egzamin z towaroznawsta surowców  - strona 1 Egzamin z towaroznawsta surowców  - strona 2

Fragment notatki:

EGZAMIN ZESTAW 1 1. Zanieczyszczenia chemiczne żywności- szczególną uwagę zwracają antybiotyki i inne leki których obecność w żywności wynika głównie z podawania ich zwierzętom jako środki lecznicze w medycynie weterynaryjnej a także w profilaktyce i hodowli zwierząt, jak np. stymulatory wzrostu
-substancje dodawane rozmyślnie- środki ochrony roślin, nawozy i hormony stosowane w paszach
-substancje dostające się do żywności w błędnie przeprowadzonych procesach technologicznych lub technicznych z materiału wchodzącego w reakcje z żywnością
-substancje antyodżywcze pochodzenia naturalnego- np. inhibitory trypsyny w nasionach roślin strączkowych
-substancje wnikające do produktu wskutek zanieczyszczenia środowiska
Ogólnie chemiczne zanieczyszczenia dzielimy na : - środowiskowe- metale ciężkie, pestycydy
- technologiczne- leki weterynaryjne, hormony
2. EUROP dla bydła Klasyfikacja tusz wołowych: -Ocena uformowania tuszy - Ocena stopnia otłuszczenia tuszy - Określenie kategorii (płeć i wiek) - Oznakowanie tuszy (pieczątka lub etykieta) OKREŚLANIE KATEGORII: A- Rozróżnia się następujące kategorie tusz wołowych: B- nie kastrowane młode samce poniżej 2 lat (buhajki) C- nie kastrowane pozostałe samce (buhaje) D- kastrowane samce (wolce) E- samice wycielone (krowy) F- inne samice (jałówki) Uformowanie tuszy szacuje się na podstawie oceny kształtu całej tuszy ze szczególnym uwzględnieniem jej ważnych części tzn.: udźca , grzbietu , łopatki Standardowo stosuje się następujące klasy uformowania tuszy: E- półtusze doskonale umięśnione U - półtusze bardzo dobrze umięśnione R- półtusze dobrze umięśnione O- półtusze dostatecznie umięśnione P- półtusze słabo umięśnione Kraje członkowskie mogą ponadto : wprowadzić dodatkową klasę uformowania „S” dla tusz wybitnie umięśnionych wprowadzić w ocenie uformowania dodatkowe podklasy. Ocena otłuszczenia - w czasie oceny otłuszczenia uwzględniany jest zarówno stopień pokrycia tuszy tłuszczem podskórnym, jak również otłuszczenie wewnątrz tuszy- w części piersiowej i brzusznej. Wyróżnia się następujące stopnie otłuszczenia: 1- bardzo małe 2- małe 3- średnie 4-duże 5- bardzo duże ZNAKOWANIE TUSZ - Powinno zostać dokonane za pomocą stempla naniesionego w określonych miejscach każdej półtuszy (przy użyciu trwałego, nierozpuszczalnego w wodzie i nietoksycznego tuszu). W myśl przepisów prawidłowe oznakowanie tusz wołowych powinno zawierać trzy elementy: kategorię , klasę uformowania , klasę otłuszczenia D(kategoria) P(klasa uformowania) + 4(klasa otłuszczenia) 3. Właściwości bakteriostatyczne dla mleka Mleko w okresie 2-3 h po doju wykazuje właściwości bakteriostatyczne które uniemożliwiają wzrost bakterii szkodliwych w mleku.

(…)

… oraz jego położenie, obecność plam i ciał obcych, widoczność tarczki zarodkowej
5. Magazynowanie skór:
W magazynach do przechowywania skór surowych solonych na mokro temp. powinna wynosić 4-20 `C, wilgotność względna powietrza 75- 85%. W pomieszczeniach z urządzeniami chłodzącymi temp 4- 10`C. W pomieszczeniach skór suszonych 28'C, wilgotność mniejsza niż 60-70%. Skóry powinny być ułożone w odrębne strony ze względu…
… uformowania, klasę otłuszczenia D(kategoria) P(klasa uformowania) + 4(klasa otłuszczenia)
3. Właściwości bakteriostatyczne dla mleka Mleko w okresie 2-3 h po doju wykazuje właściwości bakteriostatyczne które uniemożliwiają wzrost bakterii szkodliwych w mleku. Substancje bakteriostatyczne w mleku: *aglutyniny - przeciwciała mające m.in., zdolność zlepiania komórek *laktoferyna - białka zawierające Fe *lizozym
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz