Wykład - ubój zwierząt, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 168
Wyświetleń: 987
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - ubój zwierząt, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

UBÓJ ZWIERZĄT
Pozyskiwanie mięsa
Mięso- wszystkie części zwierząt rzeźnych oraz zwierząt łownych nadających się do spożycia przez ludzi (ustawa z 29.01.2004 r.)
-mięsnie szkieletowe ssaków i ptaków do spożycia przez człowieka wraz z zawartą i przylegającą tkanką gdzie ogólna zawartość tłuszczu i tkanki łącznej nie przekracza …
Zwierzęta rzeźne- hodowane, chowane lub utrzymane przez człowieka w celu pozyskania mięsa (bydło, trzoda chlewna, drób)
Jakość- zdrowotność
-atrakcyjność sensoryczna
-dyspozycyjność
Ubój zwierząt- celowe pozbawienie życia zwierzęcia dla uzyskania artykułów poubojowych zasadniczych oraz ubocznych, przeprowadzone zgodnie z wymogami technologicznymi, higienicznymi i zasadą humanitaryzmu w miejscach do tego przeznaczonych zwanych rzeźniami.
Zwierzę kręgowe w ubojni może zostać zabite tylko po wcześniejszym ogłuszeniu tzn. profesjonalnym całkowitym wyłączeniu jego świadomości, trwającymi aż do jego śmierci na skutek WYKRWAWIENIA.
Ze względu na rolę jaką proces ubojowy odgrywa pozbawienie zwierzęcia świadomości, rozróżnia się ubój:
*bezpośrednie: bez uprzedniego oszołomienia, np. przez gilotynowanie lub otwarcie głównych naczyń krwionośnych szyi, wpustu klatki piersiowej lub serca (ubój rytualny)
*pośrednie: z zastosowaniem przedubojowego oszołomienia, które powoduje u zwierzęcia szybką i trwającą do chwili śmierci utratę zdolności czucia i postrzegania. Ubój należy przeprowadzać z zachowaniem ustalonych zasad humanitarnych, metod technologicznych i pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej.
W znaczeniu technologicznym mianem uboju obejmuje się czynności uboju zasadniczego oraz obróbki poubojowej.
Zabrania się przystępowania do obróbki poubojowej, m.in. wytrzewiania (patroszenia), oparzania, zdejmowania skóry i oddzielania części zwierząt stałocieplnych, przed ustaniem odruchów oddechowych i mięśniowych.
Zwierzęta jednokopytne, przeżuwacze, świnie, króliki i drób dostarczone do ubojni w celu uboju przed ubojem niezwłocznie ogłusza się przez zastosowanie:
a) urządzenie z zablokowanym bolcem
b) urządzenie udarowe
c) elektronarkoza
d) dwutlenek węgla
e) pałki (w przypadku małych partii królików)
*Strusie ogłusza się wyłącznie przez zastosowanie urządzenia udarowego lub elektronarkozy
Oznaki skutecznego ogłuszenia:
-natychmiastowy upadek
-bezdech (brak oddychania)
-natychmiastowe rozpoczęcie napadu tonicznego (skurczu) trwającego kilka sekund
-utrata odruchów rogówkowych
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz