Kliniczny zarys chorób - strona 5

note /search

Zaburzenia przemiany lipidów

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 63
Wyświetleń: 686

Zaburzenia przemiany lipidów Pierwotne (uwarunkowane genetycznie) i wtórne • Hiperlipidemie pierwotne Rodzinna hipercholesterolemia jednogenowa • AR mutacja genu • zaburzenie funkcji receptorów LDL • zwiększenie cholesterolu całkowitego...

Zalecenia żywieniowe w profilaktyce

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 14
Wyświetleń: 518

Zalecenia żywieniowe w profilaktyce Uważa się, że w profilaktyce chorób nowotworowych wprowadzenie modelu odżywiania typowego dla obszarów Morza Śródziemnego znacznie zmniejszyłoby liczbę zachorowao. Dieta śródziemnomorska, dieta z niewielkim udziałem mięsa i

Zalecenia żywieniowe w zespołach poresekcyjnych

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 14
Wyświetleń: 497

Zalecenia żywieniowe w zespołach poresekcyjnych - Konsekwencją zabiegu chirurgicznego może byd w niektórych przypadkach występowanie dolegliwości określanych poresekcyjnymi. Po dużych resekcjach żołądka rozwija się tzw. zespół małego żołądka. W leczeniu tego zespołu istotną rolę odgrywa stopniowe zw...

Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby bez encefalopatii

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 63
Wyświetleń: 469

Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby bez encefalopatii Zalecenia żywieniowe: - dieta powinna być indywidualnie dostosowana do stanu chorego i fazy choroby, - żywienie w chorobach wątroby nie zależy od jednostki chorobowej, lecz od stopnia wydolności tego narządu i od występujących zaburzeń m...

OSTRE ZAPALENIE PĘCHERZYKA ŻÓŁCIOWEGO

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 441

OSTRE ZAPALENIE PĘCHERZYKA ŻÓŁCIOWEGO Zalecenia żywieniowe: - przez pierwsze 24 godziny: - głodówka - podawanie ogrzanych płynów w tym: - słodzona herbata z cytryną, - słodkie soki owocowe. - druga doba: - podawanie napojów w większych ilościach - podawanie diety kleikowo - owocowej - stop...

Żywienie w chorobach jamy ustnej - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 14
Wyświetleń: 385

ŻYWIENIE W CHOROBACH JAMY USTNEJ I PRZEŁYKU W chorobach jamy ustnej i przełyku takich jak m.in. zapalenie jamy ustnej i/lub przełyku, żylaki przełyku, kurcz przełyku czy rak przełyku stosuję się dietę oszczędzającą. Dieta ta oszczędza chory narząd zarówno pod względem mechanicznym, chemicznym jak ...

Żywienie w chorobach jelita cienkiego - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 378

ŻYWIENIE W CHOROBACH JELITA CIENKIEGO W chorobach jelita cienkiego wskazana jest dieta łatwo strawna i niskoresztkowa (wyjątek: zaparcia atoniczne). Zalecenia żywieniowe: - spożywanie regularnych posiłków, - spożywanie posiłków smacznych i atr...

Żywienie w chorobie refleksowej - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 357

· ŻYWIENIE W CHOROBIE REFLEKSOWEJ PRZEŁYKU W chorobie refleksowej przełyku stosowana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Zalecenia żywieniowe: - spożywanie częstych posiłków - min. 4, - spożywanie posiłków o niewielkiej objętości, - ost...

Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 434

ŻYWIENIE W CHOROBIE WRZODOWEJ ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY W chorobie wrzodowej zastosowanie znajduje dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Zalecenia żywieniowe: - spożywanie posiłków co 3-4 g...

Żywienie w dnie moczanowej - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 511

ŻYWIENIE W DNIE MOCZANOWEJ Zalecenia żywieniowe: - cel diety to zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi, - dieta ubogopurynowa, - ilość dostarczanych tłuszczów w dziennej racji pokarmowej należy ograniczyć do połowy normy, - zwiększen...