Kliniczny zarys chorób - strona 4

Problemy żywieniowe w przebiegu CHN

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 476

Problemy żywieniowe w przebiegu CHN - W momencie rozpoznania CHN zalecenia żywieniowe powinny byd ustalone zależnie od stanu ogólnego pacjenta oraz stanu odżywienia. Często występujące niedożywienie to wynik zaburzeo łaknienia i wchłaniania, których przyczyną jest nie tylko postęp choroby podstawowe...

Produkty mające właściwości antynowotworowe

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 28
Wyświetleń: 721

Do produktów mających właściwości antynowotworowe zaliczamy: Kiełki są źródłem witamin i minerałów, wzmacniają odporność , mają właściwości antyoksydacyjne, pozytywnie wpływają na trawienie. W 2004r. naukowcy odkryli, że kiełki zawierają substancję s...

PRZEWLEKŁE ZAPALENIE TRZUSTKI - DIETA

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 14
Wyświetleń: 987

PRZEWLEKŁE ZAPALENIE TRZUSTKI Dieta w przewlekłym zapaleniu trzustki powinna być wysokoenergetyczna, niskotłuszczowa oraz niskoresztkowa. Zalecenia żywieniowe: - stosowanie preparatów zawierających trawienne enzymy trzustkowe, - spożywanie 5-6 posiłków dziennie , - spożywanie posiłków o małej o...

PRZEWLEKLE ZAPALENIE PĘCHERZYKA ŻÓŁCIOWEGO I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 672

PRZEWLEKLE ZAPALENIE PĘCHERZYKA ŻÓŁCIOWEGO I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH W przewlekłym zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych stosuje się dietę łatwo strawną z ograniczeniem tłuszczu i błonnika

Rak żołądka

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 819

Rak żołądka Epidemiologia ● mężczyźni chorują 2 razy częściej niż kobiety ● głownie w 5 i 6 dekadzie życia ● druga (po raku płuc) co do częstości choroba nowotworowa ● drugi co do częstości zachorowań nowotwor wśrod mężczyzn i siodmy u kobiet...

Rak jelita grubego - Nowotwór

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1232

Rak jelita grubego Zachorowalnośd na większośd nowotworów systematycznie wzrasta w Polsce. Są one drugą po chorobach układu krążenia przyczyną zgonów. Zachorowalnośd na nowotwory zależy od wielu czynników, w tym genetycznych, od star...

Rak przełyku

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 616

Rak przełyku Epidemiologia: ● mężczyźni chorują 5 razy częściej niż kobiety ● głownie po 50 r.ż. ● 90% - rak płaskonabłonkowy ● gruczolakorak na podłożu metaplazji Barreta Czynniki etiologiczne: ● Alkohol ● Palenie papierosow ● Zwężenia pozapalne ● Oparzenia termiczne, chemiczne ● Zmiany ...

Rak trzustki

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 938

Rak trzustki Epidemiologia 90% - rak z komorek kanalikow wyprowadzjących zewnątrzwydzielniczej części trzustki Czynniki etiologiczne ● Palenie papierosow! ● Dieta wysokotłuszczowa i wysokowęglowodanowa ● Niedobor w diecie owocow, warzyw i włokien roślinnych ● Choroby sprzyjające: ● PZT (10 x...

Rys historyczny - dieta i żywienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 609

Rys historyczny I wojna światowa - British Rojal Socjety - raport z zapotrzebowania ludności na żywność 1925 - 37 - Organizacja Zdrowia Ligi Narodów - dane o żywności i żywieniu, w tym zapotrzebowanie na niektóre witaminy i składniki mineraln...

Suplementacja diety osób z chorobami nowotworowymi

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 371

Suplementacja diety osób z chorobami nowotworowymi - Niedobory mikroskładników (np.: Zn, Se,Mg witamin - C, E, A, karotenoidów - -karotenu, -karotenu,kryptoksantyny, luteiny i likopenu) mogą przyczynić się do zwiększenia ryzyka nawrotu choroby...