Produkty mające właściwości antynowotworowe

Nasza ocena:

5
Pobrań: 28
Wyświetleń: 721
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Produkty mające właściwości antynowotworowe - strona 1

Fragment notatki:

Do produktów mających właściwości antynowotworowe zaliczamy: Kiełki są źródłem witamin i minerałów, wzmacniają odporność , mają właściwości antyoksydacyjne, pozytywnie wpływają na trawienie. W 2004r. naukowcy odkryli, że kiełki zawierają substancję silnie oddziaływującą na komórki nowotworowe - sulforafan. Największe stężenie tej substancji znajduje się w brokułach i kiełkach. Sulforafan ma działanie zmniejszające i hamujące rozwój HELICOBACTER PYLORI (przyczynia się do rozwoju nowotworu żołądka. Pomidory-mają ogromny potencjał przeciwnowotworowy. Wynika to z zawartości w nich likopenu- barwnika. Likopen to przeciwutleniacz, zapobiega uszkodzeniom DNA i wspomaga procesy regeneracyjne komórek, hamuje rozwój komórek nowotworowych. Dodatkową korzyścią jest ich ochronne działanie na skórę (większa odporność na promienie UV, a w związku z tym mniejsze ryzyko występowania nowotworów skóry). Zielona herbata- największa zawartość polifenoli spośród innych herbat. Polifenole są to związki o niezwykle silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Badania wykazują , że jeden z polifenoli -EGCG- może hamować wzrost komórek raka piersi, nerek, prostaty i skóry. Polifenole zawarte w zielonej herbacie mają również zdolność do wywoływania apoptozy (czyli rozpadu i śmierci) już istniejących komórek nowotworowych. Przyprawy- wspomagają procesy trawienia i funkcje wątroby, działają antybakteryjnie. Niektóre badania dowodzą, że czosnek i kurkuma mogą byd także skuteczne w walce z nowotworami. Unikanie mięsa i soli- wg. WHO czerwone mięso i jego wędzone i konserwowane przetwory należą do jednych z najbardziej rakotwórczych czynników naszej diety. Dodawane do mięsa azotyny i azotany przekształcają się w niezwykle groźne dla zdrowia N-nitrozoaminy. Równie niebezpieczna reakcja zachodzi podczas grillowania, smażenia i pieczenia mięsa- powstają wtedy substancje o silnym działaniu kancerogennym: WWA(wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) i heterocykliczne aminy aromatyczne. Zbyt wysokie spożycie soli zwiększa ryzyko nowotworów raka żołądka a przede wszystkim nadciśnienia. ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz