To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Nowotwory a stan odżywienia - Nie tylko niedożywienie jest niekorzystne w przebiegu leczenia chorób nowotworowych, ale również nadwaga i otyłość mają swoje kliniczne i żywieniowe implikacje. Udowodniono, że otyłość dodatnio koreluje z ryzykiem wystąpienia nowotworów narządów estrogenozależnych. Częstość nowotworów sutka jest około 1,5 razy większa u kobiet otyłych niż u kobiet z prawidłową masą ciała. Istnieje również związek między zwiększoną zawartością tkanki tłuszczowej u kobiet, a częstym występowaniem raka szyjki macicy i pęcherza żółciowego. U otyłych mężczyzn zwiększona zachorowalność na raka prostaty. Leczenie chorób nowotworowych - Do najbardziej rozpowszechnionych metod leczenia nowotworów należy leczenie chirurgiczne, które jest najstarszym sposobem walki z nowotworem i ciągle najbardziej skutecznym. Zabieg chirurgiczny zwiększa zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, ponieważ potrzebne są one do skutecznego leczenia ran i zwalczania infekcji. Radioterapia stanowi, oprócz chirurgii i chemioterapii, jedną z podstawowych metod leczenia nowotworów złośliwych. Inne metody leczenia - chemioterapia polegająca na podawaniu pacjentowi leków (cytostatyki) blokujących podstawowe dla życia funkcje komórki, głównie poprzez zakłócanie zdolności podziału i mnożenia się komórek nowotworowych. Hormonoterapia (nowotwory piersi i prostaty), Immunoterapia (pobudzenie mechanizmów obronnych chorego), Terapia genowa, Metoda fotodynamiczna, Zastosowanie inhibitorów angiogenezy. Metody niekonwencjonalne leczenia - Antyneoplastony(leki w fazie eksperymentalnej). Terapia Garsona (stosowanie diety warzywno-owocowej opartej na surowych produktach. Nie ma jednak żadnego biologicznego, żywieniowego i immunologicznego uzasadnienia stosowania tej diety. Brak również dowodów naukowych, że terapia ta zmniejsza progresję raka lub zwiększa Dietoterapia chorób nowotworowych - Do podstawowych zadao dietoterapii stosowanej u chorych na nowotwór należą: uzyskanie i utrzymanie optymalnej masy ciała; zapobieganie lub korygowanie niedoborów poszczególnych składników odżywczych; zwiększenie tolerancji pacjenta na stosowaną terapię; zminimalizowanie efektów ubocznych zarówno samej choroby, jak i leczenia. Równocześnie żywienie osób z chorobą nowotworową powinno wpływać na poprawę jakości ich życia. Dieta powinna także sprzyjać wzmocnieniu układu immunologicznego i ułatwić walkę organizmu z nowotworem. Zalecenia, których realizacja zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe: 1. Staraj się być szczupłym. Unikaj przyrostu masy ciała i zwiększenia obwodu brzucha. 2. Bądź aktywny fizycznie każdego dnia. 3. Unikaj żywności i napojów o dużej zawartości energii.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)