Żywienie w chorobach nowotworowych

Nasza ocena:

5
Pobrań: 28
Wyświetleń: 560
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Żywienie w chorobach nowotworowych - strona 1

Fragment notatki:

Żywienie w chorobach nowotworowych Epidemiologia chorób nowotworowych w Polsce - W ciągu ostatnich dziesięciu lat obserwowany jest wzrost udziału chorób nowotworowych jako przyczyny zgonów w Polsce. W Polsce rocznie zapada na nowotwory złośliwe około 130 000 osób. Do najczęściej występujących w Polsce nowotworów zalicza się: raka płuca, żołądka , jelita grubego i gruczołu krokowego u mężczyzn, natomiast u kobiet: raka piersi, płuca i szyjki macicy. Nowotwory płuca stanowią 25%, jelita grubego - 11%, nowotwory prostaty - 10%, a nowotwory żołądka - 6% wszystkich zdiagnozowanych u mężczyzn nowotworów. U kobiet nowotwory piersi stanowią 20%,jelita grubego -10%, szyjki i trzonu macicy - 13%, a nowotwory płuca - 8% wszystkich zdiagnozowanych nowotworów. Jak powstaje nowotwór? - Nowotwór (z łac. neoplasma- nowy twór)definiuje się jako szczególny rodzaj tkanki utworzonej de novo, która zdołała skutecznie wyłamad się spod kontroli mechanizmów regulujących jej funkcje, szczególnie związanych ze wzrostem i różnicowaniem się, działających na poziomie: tkankowym i narządowym, mechanizmów ogólnoustrojowych, zwłaszcza immunologicznych. Istotą i zarazem najważniejszą cechą nowotworów, która odróżnia je od normalnych,zdrowych tkanek, jest niepohamowane rozrastanie się spowodowane bezustannymi i niekontrolowanymi podziałami komórkowymi. Komórki nowotworowe mają zdolnośd do tworzenia przerzutów do tkanek i narządów odległych od pierwotnego ogniska. Nowotwory dzielimy na : łagodne (neoplasma benignum), złośliwe (neoplasma malignum), miejscowo złośliwe. Nowotwory łagodne rosną w sposób uporządkowany, zgodny z architekturą tkanki, z której się wywodzą, bez naciekania i niszczenia najbliższego otoczenia, nie wykazują skłonności do przerzutów i są często bardzo wyraźnie wyodrębnione z macierzystej tkanki. Do nowotworów tych zaliczamy: gruczolaki, tłuszczaki , włókniaki , nerwiaki , mięśniaki, oponiaki, naczyniaki, chrzęstniaki, kostniaki, Ich nazwy mają związek z nazwami tkanek, w ramach których powstają. Nowotwory złośliwe (neoplasma malignum) charakteryzują się małym zróżnicowaniem tkanek, bezładną, niekontrolowaną proliferacją, naciekaniem i degradacją macierzystej tkanki oraz skłonnościami do odrywania się komórek (przerzutów) i tworzenia ognisk przerzutowych. Do nowotworów tych zaliczamy: raki, mięsaki, potworniaki, nowotwory anaplastyczne (charakteryzujące się całkowitym brakiem zróżnicowania komórek i wysoką złośliwością), chłoniaki. Nowotwory miejscowo złośliwe, charakteryzują się dużą masą tkankową, uciskającą otoczenie, zdolnością naciekania i niszczenia tkanek sąsiednich. Nowotwory te, mimo że zwykle nie dają przerzutów, mogą powodować nawroty choroby, nawet po zabiegach operacyjnych. Czynniki warunkujące - Na rozwój nowotworu ma wpływ wiele czynników, wśród których istotne znaczenie ma

(…)

… genetyczna, lecz jej wpływ może się nasilać lub zmniejszać pod wpływem czynników środowiskowych, takich jak dieta. Wpływ diety - Właściwie zestawiona dieta ma znaczenie nie tylko w zapobieganiu nowotworom, ale może również wspomóc leczenie choroby nowotworowej. Odpowiednio dobrane zalecenia dietetyczne mogą zmniejszyć objawy uboczne towarzyszące chemio- czy radioterapii, jak również podnieść odporność…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz