To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Analiza fenoli o charakterze antyoksydacyjnym w materiale biologicznym
Metoda oznaczania:
Oparta na reakcji grup fenolowych z odczynnikiem Folina w środ alkalicznym (dodanie węglanu sodu).
W wyniku reakcji powstają zielone kompleksy, które analizujemy spektrofotometrycznie przy dł fali 660 nm.
Wyznaczenie stężenia próby badanej wykonujemy w oparciu o uprzednio sporządzoną krzywą wzorcową dla zw wzorcowego- kw ferulowy/ gallusowy.
Charakterystyka fenoli pochodzenia naturalnego
Zw fenolopochodne
Mogą mieć charakter:
Aldehydów
Ketonów
Kw karboksylowych
Amin
Subs o innym charakterze chem
Budowa:
Zwykle 1 pierścień aromatyczny
Przynajmniej 1 gr hydroksylowa
1 lub więcej innych podstawników
Najważniejsze:
Kw fenolowe- pochodne kw hydrohsybenzoesowego i cynamonowego.
W przyrodzie występuje w postaci:
Wolnej
Estrów
Eterów
Rola:
Biologicznie czynne zw obecne w wielu roś
Prekursory antymikrobiologicznych skł uczestniczących w odp obronnej org
Np.:
Kw ferulowy
Kw p-kumarynowy
Stanowią 1,5% masy kom roś
Polifenole
Budowa:
3-4 pierścienie aromatyczne
Przynajmniej 2 gr hydroksylowe
W przyrodzie występuje w postaci:
Wolnej
Glikozydów
Aglikonów
Najważniejsze:
Flawonoidy
4 podrupy:
Flawonole (kwercetyna, kampferol)
Flawony (luteolina, apigenina, chryzyna)
Flawanole (katechina, epikatechina)
Izoflawony (genisteina)
R1: H, CH3 R2: H, OH, O-ramnoza, O-ramnoza-ramnoza
R3: H, glukoza
R4: H, OH, OCH3 R5: H, fenyl
Aktywność biologiczna
Działanie antyoksydacyjne
Zmiatanie rodników peroksylowych przez addycję wodoru fenolowego.
Reakcja zachodzi szybciej niż reakcja rodników peroksylowych z substratami organicznymi.
Antyoksydant fenolowy: α- tokoferol (Wit E):
Rozp w tł
Wychwytuje rodniki peroksylowe w ludzkim osoczu i kom rakowych
Antyoksydacyjne działanie polifenoli i kw fenolowych:
Zapobieganie/ hamowanie chorób serca (schodzenia układu wieńcowego).
Jest to związane z hamowaniem utleniania frakcji lipoproteinowej o niskiej gęstości (LDL) przenoszącej cholesterol.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)