Suplementacja diety osób z chorobami nowotworowymi

Nasza ocena:

5
Pobrań: 7
Wyświetleń: 371
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Suplementacja diety osób z chorobami nowotworowymi - strona 1

Fragment notatki:

Suplementacja diety osób z chorobami nowotworowymi - Niedobory mikroskładników (np.: Zn, Se,Mg witamin - C, E, A, karotenoidów - -karotenu, -karotenu,kryptoksantyny, luteiny i likopenu) mogą przyczynić się do zwiększenia ryzyka nawrotu choroby i wskaźnika śmiertelności oraz nasilenia działań ubocznych stosowanych terapii. Suplementacja pożywienia tymi składnikami podczas i po terapii może zapobiegać wystąpieniu ich niedoborów i zmniejszyć niepożądane efekty radio- i chemioterapii. Zalecane dawki wybranych składników pokarmowych w czasie transplantacji i chemioterapii rakowej o dużej dawce -ogólnie- W ciągu dnia pacjent powinien spożywać 4-5 małych objętościowo posiłków w odstępach czasowych ok. 2-2,5 godz, najlepiej o stałych porach, małe i częste posiłki lub przekąski mogą być łatwiej tolerowane aniżeli 3 duże posiłki. Ostatni posiłek należy spożywać nie później niż 2 godz przed snem. Należy dążyć do wyboru produktów łatwo strawnych, o konsystencji ułatwiającej gryzienie, tworzenie kęsów i połykanie. Posiłki powinny być atrakcyjne. Dostarczane płyny powinny pokrywać w pełni zapotrzebowanie na wodę min 2l, które są niezbędne do prawidłowych przemian metabolicznych oraz oczyszczania organizmu z toksyn powstałych w trakcie chemio- i radioterapii. Oprócz wody mineralnej wskazane są również: maślanka, serwatka, słaba herbata i kawa zbożowa oraz koktajle mleczne. Ze względu na zawartość antyoksydantów: soki warzywne i owocowe. Wyeliminować produkty spleśniałe i przypalone! Żywienie parenteralne(dożylne) jest wskazane w przypadku: zaburzeń funkcjonalnych przewodu pokarmowego, braku części żołądka lub jelit; uporczywych nudności, wymiotów czy biegunki; u chorych niedożywionych, szczególnie w okresie przedoperacyjnym. 10 złotych zasad w profilaktyce nowotworowej Utrzymuj prawidłową masę ciała. Bądź aktywny. Unikaj suplementów diety(zdrowa, urozmaicona dieta wystarczy, by zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze). Ogranicz sól i cukier, zwiększ spożycie ziół (kurkuma i czosnek). Ogranicz jedzenie czerwonego mięsa(max raz w tygodniu). Jedz co najmniej 2 porcje owoców dziennie. Jedz przynajmniej 3 porcje warzyw dziennie. Unikaj tłuszczów nasyconych(pochodzenia zwierzęcego) tłuszcze nasycone i kwasy tł typu trans są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Zadbaj o odpowiednią ilość płynów, kiedy pijemy za mało w naszym organizmie kumulują się toksyny, spada nam odporność , a krew mniej wydajnie transportuje składniki odżywcze. Ogranicz spożycie napojów słodzonych, gazowanych, alkoholu( a włącz do diety wodę mineralną, herbatę zieloną i świeże soki)
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz