Dieta w okresie chemioterapii - Podczas chemioterapii może również wystąpić nietolerancja: mleka (z powodu błony śluzowej jelit i niedoboru laktazy), potraw ze śmietaną, soków owocowych (zwłaszcza jabłkowego i z winogron), słodkich ciast i deserów, obfitych posiłków, różnorodnych produktów w jednym posiłku, alkoholu. jest dokładna obserwacja, które pokarmy są przyczyną biegunki i na okres wykluczyć je z diety chorego. Jeśli biegunka nadal występuje, należy zastosować dietę: - bezmleczną, - bezglutenową, - niskoresztkową. Nie należy podawać choremu tłustych potraw oraz bardzo zimnych lub ących napojów, wywarów mięsnych, ostrych przypraw i używek. Zaleca się natomiast potrawy z ryżu oraz z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Można też pić herbatę, napar z czarnych jagód i płyny osłaniające ściany przewodu pokarmowego(napar z rumianku lub mięty). Potrawy powinno się gotować, niewskaza jest smażenie. W razie zaparć choremu należy podawać dużo płynów, np. soków owocowych, ponadto suszone owoce (śliwki, rodzynki, morele). W trakcie chemioterapii należy pamiętać o burakach, które wzmagają wytwarzanie krwinek (sok z buraków, kwas buraczany, koncentrat z buraków), a także o produktach bogatych w żelazo, jak wątroba i szpinak. Wskazane jest, aby porcje były mniejsze, za to ilośd posiłków większa - czyli jeść mniej, lecz częściej. Pomiędzy posiłkami chory może i powinien jeśd przekąski, kiedy tylko ma na to ochotę. W czasie jedzenia chory raczej nie powinien pid płynów (zje wówczas mniej) - może pić około godziny przed posiłkiem lub po posiłku. Atmosfera przy stole powinna byd miła i odprężająca, należy zachęcać do spożywania posiłków, lecz nie wolno ich zmuszać. Potrawy powinny być urozmaicone, podane atrakcyjnie, co zaostrza apetyt i sprzyja trawieniu. Po jedzeniu wskazany jest odpoczynek. Nie powinno się spożywać posiłków tuż przed chemioterapią lub radioterapią. Chorych niedożywionych, wyniszczonych, z brakiem łaknienia niekiedy karmi się przez zgłębnik dietami przemysłowymi, bogatymi w białko, substancje energetyczne, argininę, glutaminę, RNA nukleotydy, kwasy tłuszczowe n-3. Przyczyną braku łaknienia oprócz radio- i chemioterapii jest zaburzona czynność podwzgórza oraz związki peptydowe wytwarzane przez guz. U tych chorych obserwuje się zwiększoną degradację oraz zmniejszoną syntezę białka . Arginina, glutamina, RNA nukleotydy, kwasy tłuszczowe n-3 -związki te wspomagają odporność organizmu. Dieta przemysłowa zawiera więcej tłuszczu (50-57%), mniej natomiast węglowodanów, ponieważ glukoza jest źródłem energii dla szybko dzielących się komórek nowotworowych.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)