Choroba refluksowa:
To stan, w którym cofanie się soku żołądkowego do przełyku powoduje wystąpienie zmian zapalnych w jego końcowym odcinku lub powstanie dolegliwości znacznie upośledzających jakość życia chorego.
Choroba to „fizjologiczna norma” w przebiegu ciąży, dzieje się tak na skutek wzrostu ciśnienia wewnątrz jamy brzusznej.
Dieta nie ma większego znaczenia w leczeniu choroby refluksowej, ale nie u kobiet w ciąży!!
Pokarmy prowokujące refluks to potrawy tłuste, smażone, alkohol, kawa i inne napoje zawierające kofeinę, napoje gazowane, czekolada, mięta, czosnek, cebula, przyprawy.
Zaleca się: zmniejszenie objętości spożywanych posiłków, gdyż posiłki o dużej objętości rozciągają żołądek, co prowadzi do zwiększenia wydzielania kwasu i ułatwia refluks przez prowokowanie samoistnych rozluźnień dolnego zwieracza przełyku.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)