· ŻYWIENIE W CHOROBIE REFLEKSOWEJ PRZEŁYKU
W chorobie refleksowej przełyku stosowana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Zalecenia żywieniowe:
- spożywanie częstych posiłków - min. 4,
- spożywanie posiłków o niewielkiej objętości,
- ostatni posiłek spożywać należy na 3-4 godziny przed snem,
- ograniczenie w diecie tłuszczy,
- temperatura posiłków powinna być umiarkowana,
- wskazane są w diecie potrawy o konsystencji papkowatej,
- przy utrudnionym połykaniu zalecana jest dieta płynna wzmocniona lub papkowata,
- przy spożywaniu herbaty, kawy czy soków warzywnych zalecane jest dodawanie do nich mleka.
Produkty przeciwskazane:
- owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych oraz pomidorów, warzywa cebulowe,
- kawa naturalna, alkohol, napoje gazowane, napoje alkoholowe,
- czekolada, wyroby czekoladowe, kakao, cukierki z miętą/ alkoholem,
- proszek do pieczenia ciast, kostki bulionowe, przyprawy do zup, sosy z glutaminianem sodu esencjonalne wywary z kości i mięsa oraz grzybów,
- kwaśne potrawy i ostre przyprawy.
Pozytywne działanie podczas refleksu mają:
- szklanka mleka,
- szklanka wody.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)